Geduld verloren: ‘Mama, niet wegrijden zonder mij!’

27.03.2023 12:01
opvliegende bekentenissen moeders Beeld: Getty Images

Geduld is een schone zaak en alles is een fase. Toch is het met kinderen soms heel moeilijk om altijd maar zen te blijven.

Mathilde (31) woont samen met Robin (33). Ze is moeder van Victor (3) en Arthur (1).

“Victor heeft een dwarse fase. Onschuldig en in de meeste gevallen lollig. Alleen kan de deur uitgaan soms uren kosten. Doe je je jas aan, Vic? ‘Nee.’ Je schoenen? ‘Nee.’ Kom, dan krijg je je koekje in de auto. ‘Neehee.’ Onlangs was ik het zó spuugzat dat ik een grens ben overgegaan waarvan ik dacht dat ie heilig was.

Nee-fase

We zouden visite krijgen, we móésten wat boodschappen halen. Ik had Arthur net een fles gegeven en terwijl we bijna in de startblokken stonden, poepte hij zijn luier vol. Snel verschoonde ik hem en terwijl we opnieuw klaar stonden, gooide Victor een beker sap om.

Ik slikte een vloek in, poetste het ergste weg om een miereninvasie te voorkomen en sprong – het zweet inmiddels op mijn rug – voor de derde keer in mijn jas. Terwijl ik Arthur in zijn Maxi-Cosi in de auto installeerde, sommeerde ik Victor opnieuw zijn jas aan te trekken.

Lees ook – De baby straal vergeten: ‘Ik voelde me zo’n ontaarde moeder’ >

Dan zonder je

Toen hij wéér weigerde, inmiddels een halfuur na mijn eerste aankondiging dat we zouden vertrekken, sloeg er een stop bij me door. Goed, zei ik, dan ga je niet mee. Ik trok de voordeur achter me dicht, stapte in de auto die door het raampje naast de deur precies te zien was, en reed één parkeerplaats naar voren, uit het zicht van Victor. Daarna liep ik terug om hem te halen.

“Ik voelde me de slechtste moeder aller tijden”

Victor stond tegen de binnenkant van de voordeur geplakt, compleet over zijn toeren. ‘Mama, niet wegrijden zonder mij’, snikte hij. Ik voelde me de slechtste moeder aller tijden. Victor leek het incident eenmaal in de supermarkt alweer vergeten, maar ik denk er nog regelmatig aan terug; doodsbang dat ik mijn kind voorgoed verlatingsangst heb bezorgd.”

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.