Peuterpuberteit: dit is het en dit kun je eraan doen

28.05.2019 18:08
Peuterpuberteit dit is het en dit kun je eraan doen Beeld: Shutterstock

Nee, nee en nog eens nee: je kind heeft een geheel eigen wil en gaat over alles de strijd aan. Deze fase noemen we de peuterpuberteit, maar wat doe je eraan? Je leest het hier.

Wat is peuterpuberteit?

Peuters gaan de wereld om zich heen steeds meer ontdekken en gaan steeds meer zelf doen. Ze krijgen een eigen willetje en gaan hun grenzen verkennen, maar merken dat lang niet alles mag. Dat zorgt voor frustratie en driftbuien. Vergelijk het met tieners die steeds zelfstandiger worden en gaan puberen – vandaar dat dezelfde fase bij peuters de ‘peuterpuberteit’ genoemd wordt.

 

Hoe uit peuterpuberteit zich?

Dat is natuurlijk bij ieder kind anders. Maar over het algemeen raken peuters snel gefrustreerd als ze merken dat iets niet lukt of niet mag. Ze gaan schreeuwen, huilen, soms zelfs schoppen en slaan of ze werpen zich boos tegen de grond. ‘Nee’ is het woord dat daarbij tientallen keren per dag uit hun mond komt. Het kan je als ouder tot waanzin drijven, maar heb geduld: deze fase gaat vanzelf weer over.

 

Lees ook:
Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Wat kun je er aan doen?

Hoe moeilijk ook, probeer je geduld en de rust te bewaren. Het heeft geen zin om tegen je kind in te gaan en boos te worden – dat werkt alleen maar averechts. Probeer je kind ook geen straf te geven, want dan kan je kind de volgende keer hetzelfde gaan doen om maar weer aandacht te krijgen.

Wat is dan wel verstandig? Probeer het negatieve gedrag van je peuter zoveel mogelijk te negeren. Dat kun je letterlijk doen, maar je kunt je kind ook afleiden en zo voorkomen dat negatief gedrag uiteindelijk uitmondt in een enorme driftbui.

Wat goed kan helpen, is het belonen van positief gedrag. Is het je kind bijvoorbeeld zelf gelukt om zijn jas aan te trekken, geef hem daar dan een compliment over. Laat je peuter ook zoveel mogelijk zelf doen – in deze fase vindt hij dat geweldig.

Gaat je kind uiteindelijk toch mopperen en tieren? Praat dan met hem over zijn gedrag zodra de bui weer voorbij is, of zet je kind even apart om de rust terug te brengen.

Meer info over peuterpuberteit vind je bij Stichting Opvoeden.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >