Milieufreaks: ‘Wij hebben geen auto en die gaat er ook nooit komen’

11.10.2022 17:21
milieubewust geen auto duurzaamheid Beeld: Getty Images

Lara (41) en Bart (45) gaan ieder jaar op vakantie met de fiets. Hun kinderen Ole (8) en Pien (7) trappen dapper mee.

“Wij hebben geen auto. Nooit gehad en er gaat er ook geen komen. Lucas en ik hebben sinds we kinderen hebben nooit meer gevlogen, ook voor ons werk weigeren we dat allebei. We staan in onze vriendenkring bekend als ‘de milieufreaks’. Ik ben er eigenlijk wel trots op dat mensen ons zo zien.

Vakantie in eigen land

Het lijkt tot vrijwel niemand door te dringen hoe onze wereld in brand staat. Ik kan daar wakker van liggen, ja. Hoe gaat het er voor onze kinderen uitzien later? Kunnen ze dan nog wel in dit deel van Nederland wonen of staat alles hier onder water? De opwarming van de aarde gaat veel sneller dan gedacht en daar hebben wij mensen schuld aan. Ik wil op mijn manier een bijdrage leveren.

Je kunt je niet oprecht druk maken over het klimaat en tegelijkertijd drie keer per jaar in het vliegtuig stappen omdat je even een break nodig hebt. De aarde heeft een break nodig; er valt perfect vakantie te vieren in eigen land. Bart en ik gaan iedere zomer met de kinderen op fietsvakantie. We huren dan een tentje op een camping en pluizen vanuit daar de gehele omgeving uit. Nederland is zo mooi, de meeste mensen hebben geen idee. Fietsen houdt ons fit en gezond. Negen van de tien keer zijn we nog eens bruiner dan onze vrienden die ‘de zon hebben opgezocht’.

“In de douche staat een kookwekker om het watergebruik te beperken”

Begaan zijn met de natuur is oké, maar voor de meeste mensen moet het vooral niet verdergaan dan een beetje je afval scheiden. Wij proberen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Op het dak van ons huis liggen zonnepanelen, in de douche staat een kookwekker om het watergebruik te beperken. We proberen voedselverspilling uit alle macht te voorkomen, en we hebben een moestuin en een broeikas in de tuin. Daarnaast doen we dus alles op de fiets of met het openbaar vervoer.

Lees ook – Zoveel water (en geld) bespaar je door korter te douchen >

Zonder auto

Als we vertellen hoe we leven, worden we vaak met grote ogen aangekeken. ‘Hoe doe je je boodschappen dan’, is een veelgehoorde vraag. Nou gewoon, op de fiets dus. Als we veel nodig hebben, pakken we de bakfiets of gaan Bart en ik samen. Het is allemaal prima te doen, zelfs als het regent. Ik zie van een nat pak het probleem niet zo. Sterker nog; ik vind het wel verfrissend na een dag op kantoor zitten, een lekkere plensbui.

Onze buren hebben drie auto’s. Ze hebben zoon van achttien die onlangs een oud barrel heeft gekocht waar hij de hele dag in af en aan komt rijden; zo’n joch is zich totaal niet bewust van het feit dat het ook zijn wereld en zijn toekomst is waar hij een aanslag op doet. Wij proberen Ole en Pien mee te geven dat het ook anders kan. Ze vinden het geweldig als ze door opa en oma met de auto worden opgehaald. Wie kan dat tegenwoordig nog zeggen, dat een autoritje opwinding geeft.”

Dit artikel staat in Kek Mama 10-2022.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.