Ook al ben je doodop omdat je net een kind hebt gekregen, blogger Jaclyn Warren vindt dat je juist die vermoeide begintijd nooit mag vergeten. En wel hierom.
Lees verder onder de advertentie
‘Allerlei emoties, tientallen vragen en waarschijnlijk veel tranen’, somt Jaclyn op. ‘Dat is hoe het leven van een kersverse moeder eruit ziet.’ Als je voor het eerst een kind hebt gekregen, realiseer je je volgens Jaclyn pas écht hoe het voelt als iemand je nodig heeft. ‘Je baby huilt omdat hij je aandacht wil. Ook wil hij niets liever dan in jouw armen liggen en gekalmeerd worden.’
Lees verder onder de advertentie
Middelpunt
Combineer die afhankelijkheid met gebroken nachten en je begrijpt waarom je die eerste maanden doodmoe bent. ‘Dat is moeilijk’, zegt Jaclyn op haar blog, ‘maar ik zou je willen zeggen: vergeet die bijzondere begintijd niet.’
‘Je kind is gefascineerd door jou, jij bent het middelpunt waar alles om draait’, gaat ze verder. ‘Geniet daar alsjeblieft van. Als hij straks ouder wordt en steeds meer z’n eigen weg gaat, zal je de tijd namelijk willen terugdraaien.’
Lees verder onder de advertentie
Dankbaar
Als het moeilijk blijkt om dat kersverse moedergevoel straks terug te halen, heeft Jaclyn een tip. ‘Kijk gewoon in de ogen van je kind en je zal je die mooie momenten van huilen, troosten en knuffelen herinneren. En zo niet? Dan gebeurt het vanzelf als je een andere moeder die net voor het eerst een kind heeft gekregen, in de weer ziet met bijvoorbeeld een autostoeltje. En geloof mij: op dat moment word je overspoeld met een gevoel van liefde en dankbaarheid.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.