‘Door mijn scheiding vieren mijn kinderen vijf keer Sinterklaas; is dat niet teveel van het goede?’

25.11.2019 12:41
Sinterklaas vijf keer vieren scheiding Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.

Lonneke (38) is gescheiden en moeder van Yfke (6) en Wolf (4). Ze heeft een lat-relatie met Jabob, die ook twee jonge kinderen heeft:

“Als je aan mijn kinderen vraagt hoe het is om gescheiden ouders te hebben, zeggen ze: ‘Leuk, want dan krijg je twee keer zoveel cadeautjes.’ Dat klopt als het om hun verjaardagen gaat, die we gescheiden vieren. Maar met Sinterklaas is het nog veel meer, want door onze leefsituatie vieren mijn kinderen dat elk jaar maar liefst vijf keer.
 

Overdreven

Ik vind het schromelijk overdreven. Vorig jaar deed ik de ongelukkige planning nog af als even wennen na de scheiding. We waren nog geen jaar uit elkaar en moesten onze draai nog vinden. Maar dit jaar vieren mijn kinderen het weer vijf keer, en ik weet niet zeker hoe ik het moet veranderen. Mijn moeder hangt nogal aan de traditie en vindt het belangrijk het groots te vieren met alle kleinkinderen. Daar denkt de familie van mijn vriend precies hetzelfde over, dus ook daar worden we rond 5 december ontboden. Bij mijn ex gaat het precies hetzelfde, en dan komt de Sint op school ook nog een keer.
 

Lees ook:
‘De stiefmoeder van mijn kinderen ‘koopt’ ze met dure cadeaus, hoe zeg ik daar iets van?’

 

Om en om

Ik heb mijn ex voorgesteld het om en om te vieren, dus het ene jaar aan mijn kant en het andere jaar aan de zijne. Twee keer Sinterklaas – naast school – kan ik nog wel verantwoorden naar mezelf, de kinderen én hun klasgenoten. Want leg de laatste maar eens uit waarom Sinterklaas bij hen ‘maar’ één keer komt. Mijn ex wil er niets van weten; kerst vieren we immers ook elk jaar aan beide kanten. Als we niet meegaan naar de familie van mijn vriend wordt dat me persoonlijk aangerekend; daar dienen wij bij te zijn. Mijn eigen neefjes en nichtjes laten zitten wil ik niet, al hebben we met mijn familie nu afgesproken dat we de cadeautjes klein houden. Al zijn de cadeautjes gelukkig nergens extravagant.
 

Mazzel

Hoe ik het ook plan, ik stoot altijd iemand voor het hoofd. Moet ik toch doorzetten en eisen dat we Sinterklaas met de stieffamilies niet meer vieren? Of moet ik gewoon accepteren dat mijn kinderen mazzel hebben, zolang ze nog geloven?

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!