Sint is in het land en dus wachten overal in Nederland kinderen met smart bij de open haard/centrale verwarming/schoorsteen. Omdat lezen bijna net zo leuk is als cadeautjes krijgen, hier een lijstje met vijf fijne (voorlees)boeken over Sinterklaas.

 

1.       Sammie en het reuzenmysterie

Katja Schuurman & Wim Schuurman, Exclusief verkrijgbaar bij Jumbo

Sammie houdt van knutselen en van dingen uitvinden. Ze besluit om een vliegtuig te maken en vliegt daarmee over het bos. Dan ziet ze wat interessants… Hoog in de bomen hangen allemaal pakjes… Hoe kan dat nu?

2.       De Zus van Sinterklaas

Tiny Fisscher, €14,95

Wist je al dat Sinterklaas een zus heeft? Ja echt waar! Een tweelingzus zelfs! Klaasje blijft elk jaar noodgedwongen achter in Spanje. Maar dit jaar wilt ze zelf ook wel is een keer mee naar Nederland om pakjes uit te delen! Sinterklaas vind dit maar niks, dus bedenkt Klaasje een list en doet zich voor als de goedheiligman…

 

3.       Foeksia en de hoed van sinterklaas

Paul van Loon, €3,99

Foeksia vind een hoed in het grote heksenbos. Van wie zou die zijn? Van een tovenaar, of misschien toch van iemand anders.....

 

4.     Het grote voorleesboek van Sinterklaas

Selma Noort, €14,95

Een voorleesboek vol Pietenpret en Sinterklaaswijsheid! Ook leuk, je kunt de liedjes online meeluisteren! 

 

5.       Opilopi

Clinty Thuijls, €9,95

Sjef blijft elk weekend bij zijn opa en oma logeren en beleeft daar allerlei avonturen. Zoals wanneer hij de cadeautjes vindt die Piet in huis heeft verstopt via briefjes en een pepernotenspoor.

 

Veel leesplezier!

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >