Column Lieve: ‘We vieren dit jaar een verjaardag, drie keer Sinterklaas en vier keer Kerst’

01.12.2017 11:46
Beeld: 123RF Beeld: 123RF

Lieve (31) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.

Toen ik viereneenhalf jaar geleden een positieve zwangerschapstest in mijn handen hield, wist ik direct dan we een decemberbaby verwachtten. Dat dit een kerstkindje zou kunnen worden bleek bij de eerste echo en toen Jan geboren werd op kerstavond was dat meer dan een prachtig cadeau. De geboorte van nieuw leven op kerstavond.. Symbolischer kon bijna niet.
 

Enorm onpraktisch

Al bij zijn eerste verjaardag bleek dat romantische enorm onpraktisch. Wie zat er nou te wachten op een gezellige kinderverjaardag zo vlak voor de kerstdagen? Iedereen kwam langs voor een taartje en een cadeautje maar wist niet hoe snel ze weer moesten vertrekken om de laatste kerstinkopen te doen. Een half uur in de rij bij de slager, de groenteboer of de bakker.

Naast het onpraktische gedeelte kwam ook nog eens bij dat we de familie maar liefst drie dagen achter elkaar zagen. De eerste dag hadden we nog wel genoeg te bespreken maar op dag twee en drie raakten de gespreksonderwerpen op. Om nog maar te zwijgen over de shitload aan cadeaus voor de kleine man.
 

Overvolle decembermaand

Nu we (bijna) gescheiden zijn, is de decembermaand nog overvoller geworden dan dat hij al was. Jan en Dries vieren dit jaar maar liefst 3 keer Sinterklaas, zetten in twee weken tijd 5 keer hun schoen, hebben niet 2 maar 4 kerstdagen en dan vergeten we bijna Jan zijn verjaardag, maal twee.

Ik houd serieus een Excel-bestandje bij met wanneer we welk cadeaus geven. De ingepakte presentjes boven op zolder zijn gemerkt met een soort codes. Zo betekent SV; Sinterklaas bij mijn vader, anders is het niet te onthouden. Oma’s, opa’s, ooms en tantes weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten geven en Jan is één bonk spanning. Hij kent het speelgoedboek bijna uit zijn hoofd.
 

Doorgeslagen

Afgelopen weekend mochten Jan en Dries hun schoen bij mij zetten. Toen er ’s ochtends in plaats van een chocoladeletter slechts een paar pepernoten in hun schoen zaten en er maar één cadeautje te bekennen was, raakte Jan intens teleurgesteld. En precies dat moment deed me realiseren dat we met zijn allen helemaal zijn doorgeslagen.
 

‘Vraag maar aan Sinterklaas’

Ik nam Jan op schoot en sprak hem even streng toe dat Sinterklaas dit gedrag vast niet lief zou vinden. Maar ik wist stiekem dat ik dit gedrag had gevoed. Want bij elke folder of reclamespot riep ik hard ‘Vraag maar aan Sinterklaas of vraag maar voor je verjaardag’. Logisch dat die stomme (praktische) rugtas een beetje teleurstellend was. Op de vraag wat hij eigenlijk het allerliefste zou willen hebben als hij één ding mocht kiezen voor Sinterklaas of zijn verjaardag kwam een enorm ontroerend antwoord. Hij wilde het aller, aller, allerliefst patat kopen uit het raam ofwel een Happy Meal van de McDrive.

Geen moeilijk gedoe dus voor ons dit jaar op kerstavond. Geen uren in de rij bij de slager, groenteman of bakker. Wij dineren dit jaar uiterst luxe bij restaurant ‘De Gouden Bogen’. Niet in de laatste plaats omdat mama dat zo lekker vindt maar om de allergrootste wens van mijn bijna vierjarige zoon te vervullen. Daar kan toch geen cadeau tegenop.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >