tips-nachtrust

Rondslingerende babyhapjes, puberende peuters en hysterische huilbuien: het leven van een moeder gaat niet altijd over rozen en daarom is af en toe een goede nachtrust geen overbodige luxe.

Wij zetten wat tips voor je op een rij, want met een paar kleine aanpassingen kan je al meer uit je nachtrust halen.

Article continues after the ad

 

Geen koffie na 15:00 's middags

Klinkt voor een oververmoeide moeder misschien onmogelijk, maar toch...Ook thee, chocolade, nicotine (roken) en cola stimuleren de hersenen. De één is er gevoeliger voor dan de ander, maar de meeste oppeppers zorgen voor een wakker gevoel. En dat wil je niet 's nachts.

 

Tv op slaapstand

Hoe lekker ook, het blijkt toch niet zo handig. Doordat de tv aanstaat is er een visuele activiteit waardoor je hersenen actief blijven. Vooral door nieuwsberichten en gewelddadige programma’s worden je hersens extra geprikkeld.

 

Sporten? Liever overdag

Voor de fitnessgek: lichaamsbeweging verhoogt je energielevel. Daarom een handige tip: drie uur voordat je van plan bent om naar bed te gaan niet meer intensief sporten.

 

Niet te zwaar eten

Vooral grote maaltijden en voedsel met veel suikers blijken funest voor een goede nachtrust. Heb je echt trek, dan kun je kiezen voor iets kleins dat rijk is aan eiwitten of vetten (noten, bijvoorbeeld). Deze verteren langzamer en vullen goed, waardoor een klein portie al voldoende is.

 

Dutjes

Als je kind in de middag op bed ligt is het verleidelijk om ook 'even' te gaan liggen. Het is goed om te rusten, maar probeer niet in slaap te vallen zodat je lichaam een vast ritme aanhoudt en zich op de nacht kan instellen.

 

Licht en lucht in de slaapkamer

Met alleen een goed bed in de slaapkamer ben je er niet als je wilt genieten van een goede nachtrust: voldoende frisse lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat in je slaapkamer waar je een groot deel van je nacht doorbrengt. Ook is het fijn om genoeg daglicht binnen te laten en zo (optisch) ruimte te creëren.