Met deze tips help je jouw kind om in z’n eigen bed te slapen

23.07.2021 13:10
kat slapen

Val je bíjna in slaap, staat je kind plots naast je bed met de mededeling: ‘Ik heb dorst. Of honger. Of er ligt een krokodil onder m’n bed’. Herkenbaar? Met deze tips van deskundigen slaapt je kind de hele nacht in zijn eigen bed.

Er zijn een aantal redenen dat kinderen wakker worden en niet meer zelf in slaap kunnen vallen. Ze hebben honger of dorst, zijn bang in het donker of ze weten even niet waar je bent. Gelukkig is daar wat tegen te doen. Met deze tips kun je straks lekker doorslapen. Zónder kinderknie in je rug.

1. Creëer een routine

Een vaste avondroutine geeft je kind een veilig gevoel. Ze weten wat ze te wachten staat en voelen zich beschermd. Hoe dat eruitziet? ‘Lees een boek, doe het licht uit, zing een liedje of vertel iets leuks over de dag. In bad gaan voor bedtijd helpt ook’, aldus kinder- en familiepsycholoog Courtney Bolton.

2. Koop een nachtlamp

Kinderen worden – net als volwassenen trouwens – meerdere keren per nacht wakker. Opnieuw in slaap vallen is vaak geen probleem, behalve als er fel zonlicht naar binnen schijnt. Kies dus voor een nachtlamp met een heel lichte stand. 

3. Vermijd beeldschermen

Niet alleen voor jou, maar ook voor je kinderen geldt: stop minstens een uur voor bedtijd met het gebruik van beeldschermen.

4. Zorg voor een donkere en stille kamer

Een open deur, maar onmisbaar voor een goede nachtrust.  

Lees ook
De kinderkamer een makeover geven? Dit zijn de stijlvolle kinderbedden die je zocht >

5. Breng je kind naar bed voordat het slaapt

Maak er geen gewoonte van om je kind op schoot of in je armen in slaap te laten vallen. Hoe fijn het ook is. Bolton: ‘Zo onderbreek je het slaappatroon. Beter is het om zelf de kamer te verlaten of om je kind naar bed te brengen.’

6. Maak een plan

Staat je kind ‘s nachts naast je bed? Zorg dat je een plan hebt. Een populaire methode: breng je kind terug naar bed zonder contact te maken. Deel je plan ook met anderen, onder wie je partner, de oppas en grootouders. Dit zorgt voor controle bij jou én bij je kind.

7. Wees creatief

Is je kind bang voor het donker? Er zijn genoeg creatieve manieren om daarmee om te gaan. ‘Met mijn kinderen zoek ik vaak naar schaduwen in de vorm van een puppy of een wolk’, vertelt Bolton. ‘Zorg dat ze een het donker associëren met iets leuks.’

8. Beloon je kind

Als de tips hierboven niets uithalen, probeer je kind dan te belonen. ‘Een beloning kan je kind motiveren om in bed te blijven’, aldus psycholoog en slaapexpert Whitney Roban.

Bron: Scary Mommy

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!