Door deze tips ervaar jij nooit meer (kerst)stress in december

06.12.2023 05:01
Beeld: Getty Images

Sint is nog maar net het land uit of je krijgt al jeuk van de kerststress. Want hoe tuig je zonder geweld die boom op met twee hysterische peuters in huis? En wat moet je in hemelsnaam nu weer maken voor het kerstdiner op school? Zeven handige tips – opdat het een stressvrije december wordt.

Kerstboom optuigen

Het is natuurlijk een romantisch plaatje, zo samen met je kinderen een kerstboom optuigen, maar toegegeven: dit gaat onmogelijk zonder geweld. (Lees de column van Mariëtte Middelbeek maar.) Dus laat dat romantische droombeeld los, breng de kinderen naar je schoonmoeder en zodra de boel staat zet je je bloedjes in een schattige kersttrui voor de boom. Maak snel een foto voor Instagram en het lijkt alsof je alles onder controle had. Oh, en vergeet de breekbare kerstballen niet aan de hogere takken te hangen – of ga gewoon voor de plastic variant.

Kerstdiner op school

Daar hangt-ie weer, de inschrijflijst voor het kerstdiner op school. Geen paniek. Van komkommerschijfjes serveren en je kinderen iets in elkaar laten draaien tot hapjes op een mooie schaal knallen (want dan ziet alles er goed uit): met deze zeven tips loodsen we je erdoorheen.

Speelgoed in overvloed

Struikel je na Sinterklaas om de haverklap over nieuw speelgoed van je kind? Breng voor de kerstdagen dan wat orde in de chaos, zodat je zonder problemen de familie kunt uitnodigen. Niet gelijk alles in de prullenbak gooien, want je kunt zo veel meer met het overtollige speelgoed van je kind. Een Lego-wand of boekenplank maken, bijvoorbeeld.

Lees ook – 29 dingen die je denkt als je met je kinderen de kerstboom optuigt >

Pyjamaweek

Waarom zou je jezelf opgedirkt moeten volvreten met liflafjes en culinaire hoogstandjes? Vier de feestdagen dit jaar in je pyjamabroek, bij voorkeur op de bank met je kinderen en een lekkere kerstfilm. Gegarandeerd dat jij december zonder stress doorkomt.

Kerstdiner met de familie

Dé tactiek voor een ontspannen kerstdiner is jezelf ergens uitnodigen. Maar goed, dat kun je natuurlijk niet elk jaar blijven doen. Dus eet de twaalfkoppige familie dit keer bij jullie thuis? Alsjeblieft: je kunt prima een compleet kerstmenu op tafel zetten zonder te koken. Kijk hier maar.

Logeerpartijtje

Wil je toch uitpakken met je kerstdiner? Stuur je kinderen dan uit logeren. Ik bedoel, ze zeuren al wéken of ze nu ein-de-lijk bij opa en oma in Zuid-Limburg mogen slapen: nu is het moment. Zo heb jij een paar dagen de tijd om receptenboeken door te spitten en boodschappen te doen.

Vluchten

Maar het beste wat je kunt doen: vluchten. Lekker twee weken lang naar een warm oord of in een huisje aan zee. Geen verplichtingen, hysterische inkopen en planning, gewoon ontspannen.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.