tips-stress-december

Sint is nog maar net het land uit of je krijgt al jeuk van de decemberstress. Want hoe tuig je zonder geweld die boom op met twee hysterische peuters in huis? En wat moet je in hemelsnaam nu weer maken voor het kerstdiner op school? Zes handige tips - opdat het een stressvrije december wordt.

Kerstboom optuigen

Het is natuurlijk een romantisch plaatje, zo samen met je kinderen een kerstboom optuigen, maar toegegeven: dit gaat onmogelijk zonder geweld. (Lees de column van onze Mariëtte maar.) Dus laat dat romantische droombeeld los, breng de kinderen naar je schoonmoeder en zodra de boel staat zet je je bloedjes in een schattige kersttrui voor de boom. Maak snel een foto voor Facebook en het lijkt alsof je alles onder controle had. Oh, en vergeet de kerstballen niet aan de hogere takken te hangen - scheelt je stofzuigen.

 

Kerstdiner op school

Daar hangt-ie weer, de inschrijflijst voor het kerstdiner op school. Geen paniek. Van komkommerschijfjes serveren en je kinderen iets in elkaar laten draaien tot hapjes op een mooie schaal knallen (want dan ziet alles er goed uit): met deze zeven tips loodsen we je erdoorheen.

 

Speelgoed in overvloed

Struikel je na Sinterklaas om de haverklap over nieuw speelgoed van je kind? Breng voor de kerstdagen dan wat orde in de chaos, zodat je zonder problemen de familie kunt uitnodigen. Niet gelijk alles in de prullenbak gooien, want je kunt zo veel meer met het overtollige speelgoed van je kind. Een Lego-wand of boekenplank maken, bijvoorbeeld.

 

Lees ook
29 dingen die je denkt als je met je kinderen de kerstboom optuigt >

 

Pyjamaweek

Waarom zou je jezelf opgedirkt moeten volvreten met liflafjes en culinaire hoogstandjes? Vier de feestdagen dit jaar in je pyjamabroek, bij voorkeur op de bank met je kinderen en een lekkere kerstfilm. Gegarandeerd dat jij december zonder stress doorkomt.

 

Kerstdiner met de familie

Dé tactiek voor een ontspannen kerstdiner is jezelf ergens uitnodigen. Maar goed, dat kun je natuurlijk niet elk jaar blijven doen. Dus eet de twaalfkoppige familie dit keer bij jullie thuis? Alsjeblieft: je kunt prima een compleet kerstmenu op tafel zetten zonder te koken. Kijk hier maar.

 

Vluchten

Maar het beste wat je kunt doen: vluchten. Lekker twee weken lang naar een warm oord of in een huisje aan zee. Geen verplichtingen, hysterische inkopen en planning, gewoon ontspannen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >