Kek Mama-columnist Mariëtte Middelbeek zet elke week persoonlijk, herkenbaar en met humor de zaken voor je op een rij. Deze week: dingen die je denkt als je met je kinderen de kerstboom optuigt.

 1. O wat is dit toch een leuke en fijne tijd van het jaar. Zo gezellig en warm en knus.
   
 2. En kijk mij eens herinneringen maken, zo met de kinderen.
   
 3. Zal ik warme chocolademelk maken? Hoewel, nee toch maar niet, dan wordt het zo'n knoeiboel.
   
 4. Niet echt goed voor de foto's ook.
   
 5. Kijk ze toch schattig zijn in hun kersttruien. Ja, beetje vroeg, het is nog helemaal geen kerst maar echt zonde dat ze anders maar één keer aan kunnen.
   
 6. Goed, laten we beginnen. De lampjes. Die doet mama wel even, schat. Ja, ik snap dat dat leuk is, maar het kan ook kapot en... Niet zo aan trekken, liefje... Nee, echt, serieus, niet doen.
   
 7. Ik zei: niet zo aan trekken. Niet. Zo. Aan. Trekken.
   
 8. NIET ZO AAN TREKKEN!
   
 9. Shit, in de knoop. Even kijken, nou ja, dat moet dan maar even zo. Staat ook wel leuk, zo'n hele kluwen op één plek in de boom. Wel jammer dat de rest dan een beetje kaal is, maar dan draai ik de boom wel een stukje.
   
 10. Goed, nu komt het leuke gedeelte: de versiering. Alleen even die &€:@#*-haakjes aan de kerstballen zien te krijgen.
   
 11. Ik ben trouwens wel echt heel dol op kerstmuziek. En mijn kinderen ook, want die beginnen helemaal te dansen bij Jingle Bells. En als ze dan later terugdenken aan vroeger, dan gaan ze zeggen: ‘Nou, wij gingen altijd samen de boom optuigen en dat was zo gezellig en dan zongen we Jingle Bells en…’
   
 12. NIET IN JE MOND STOPPEN, DAT HAAKJE!!
   
 13. Pfieuw, dat ging net goed.
   
 14. Oké, kerstballen. Kijk schatje, heel voorzichtig in de boom hangen hè. Niet laten vallen. Hier, kom maar, ik help je wel en... ja, ik snap dat je het zelf wilt doen maar het is heel breekbaar en... nou, niet meteen zo boos. O welja, ga er lekker een toestand van maken, waarom niet.
   
 15. Oké, oké, hier, doe het dan maar zelf, dan ga ik intussen het engeltjeshaar wel over de boom verdelen.
   
 16. Ah, mooi, de eerste bal hangt. Nou, dan kunnen we nu wel deze pakken en... nee, nee, liefje, niet meteen er weer uithalen, dat doen we pas na kerst.
   
 17. Kom, hang die bal even terug. We moeten er nog heel veel.
   
 18. Kom op, niet zo gek doen. En niet zo knijpen in die bal, want dan gaat ie kapot en... NEE NIET VOETBALLEN!!
   
 19. Ja, zie, daar heb je het al. Kapot. Waarom heb ik ook alweer niet gekozen voor onbreekbare ballen?
   
 20. Oké, voorzichtig, mama ruimt de scherven wel even op. Ja, ik zou eigenlijk boos moeten worden, maar de kerstsfeer hè, alles voor de kerstsfeer. Ook niet zo lekker voor de herinneringen die we aan het maken zijn.
   
 21. Weet je wat, zoek jij maar een mooie plek voor dit vogeltje, dan doe ik in recordtempo even de ballen. Kijk, dit gaat lekker, veel beter.
   
 22. Ik zou ze eigenlijk allemaal bovenin moeten hangen, ver boven peuterhoogte. Dan wordt het pas echt een vredig kerstfeest. Maar dat ziet er natuurlijk niet uit.
   
 23. Nou, er hangt in elk geval iets dus nu even snel een foto maken. Waar hangt de baby eigenlijk uit?
   
 24. O shit. Kom hier liefje, niet helemaal onder de boom en dan aan de stam trekken. En wat heb je in je mond?
   
 25. Zouden dennennaalden eigenlijk giftig zijn?
   
 26. Oké jongens, even allebei voor de boom zitten, dan kan mama een foto maken. Kom, kom, niet zo moeilijk doen nu
   
 27. Kunnen jullie niet gewoon één seconde allebei stilzitten? Een halve seconde desnoods?
   
 28. NEE BLIJF VAN DIE BALLEN AF!!
   
 29. Hoe doen al die ouders met hun perfecte kerstfoto's dit?!

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-breken-genderregels

Dat meisjes veel meer doen dan haren vlechten en met poppen spelen, bewijst deze krachtige fotoserie van Huffington Post. Hokjesdenken: wat is dat? Gewoon doen waar je zin in hebt en aantrekken wat je mooi vindt.

Want ook vrouwen kunnen president worden...

 

...of skateboarder

 

...of schermer.

 

Lees ook
Dit meisje vindt gendernormen maar stom >

 

Vissen vangen? Kunnen dochters ook prima.

 

Net zo goed als dat jongens ballerina's mogen dragen...

 

...of meisjes graag motorrijden.

 

Ook meisjes kunnen sportieve dromen hebben...

 

...net zoals zij

 

...en zij.

 

En een meisje op de maan? Wie weet.

 

Eerst maar oefenen met een Lego-raket...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (2). In Kek Mama checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Soms flap ik het hele verhaal er ineens weer uit. Zoals laatst toen een lieve leidster op het kinderdagverblijf vrolijk vroeg of we nog een derde kindje zouden willen. Ineens hoorde ik mezelf ratelen over hoe het allemaal kantje boord was geweest bij Tex. Hoe ik met een zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis belandde en het niet lukte de bevalling op gang te krijgen. Hoe ik steeds verder wegzakte. En hoe uiteindelijk iemand uit een operatiekamer is geduwd, zodat Tex en ik met een spoedkeizersnede gered konden worden.
 

Bang

Het duurde jaren voor ik durfde te denken aan een tweede kind. De eerste jaren was ik op Tex’ verjaardag altijd wat verdrietig omdat ik terugdacht aan de angst en pijn bij zijn geboorte. Pas toen hij vier werd, was zijn verjaardag voor het eerst alleen maar een feestelijke dag.

Die verjaardag zat inmiddels ook Rifka in mijn buik. Na lang twijfelen durfden we het toch nog een keer te proberen. Met extra veel controles in het ziekenhuis en medicijnen om een zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Ik was zo bang dat het desondanks mis zou gaan. Ik begon pas aan de babykamer toen ik 28 weken zwanger was, omdat vanaf dat moment de overlevingskans van de baby boven de 95 procent lag. Het voelde als een groot cadeau toen Rifka een paar maanden later gezond in haar wiegje lag.
 

Cijfers om stil van te worden

In Nederland worden jaarlijks tussen de 160.000 en 210.000 kinderen geboren. En toch blijft het me verbazen hoeveel zwangerschappen er nog mislopen in deze moderne tijd: vorig jaar 881. Het zijn cijfers om stil van te worden.

Gelukkig dalen die cijfers langzaam maar zeker. Te vroeg geboren kindjes krijgen steeds betere zorg en we weten ook steeds meer over wat we kunnen doen om dood-geboorte te voorkomen. Eind vorig jaar verscheen bijvoorbeeld een Britse studie waaruit bleek dat bij moeders die op hun rug insliepen doodgeboorte twee keer zo vaak voorkwam als bij moeders die op hun linkerzij gingen slapen. Volgens de cijfers van dit onderzoek zou rugslapen in Nederland jaarlijks bij veertien doodgeboren kinderen een rol spelen.

Deze studie bewijst niet dat op je rug slapen de oorzaak is van doodgeboorte, maar het is een kleine moeite om zwangere moeders te adviseren op hun linkerzij in te slapen. De meeste zwangere vrouwen geven aan dat ze best een andere inslaappositie kunnen aanleren als dat nodig is. Overigens hoeven zwangere vrouwen die op hun zij gaan slapen niet te schrikken als ze ’s nachts op hun rug wakker worden, het blijkt vooral te gaan om de positie waarin je in slaap valt. En het blijft natuurlijk een heel kleine kans dat het misgaat als op je rug. Bij de meeste vrouwen die op hun rug slapen gaat het gewoon goed.
 

Zegeningen

Terug naar dat derde kindje. In mijn hoofd weet ik dat de risico’s klein zijn, maar ik durf het toch niet aan. Ik tel mijn zegeningen en ben dolgelukkig dat we nu met z’n vieren zijn.

 

 

Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >