Terwijl de ene ouder zich graag bezighoudt met luizenpluizen, schoolreisjes en lege wc-rollen verzamelen, heeft de ander daar gewoonweg geen tijd voor of zin in. Hoe jullie dat aanpakken? We vroegen het met een stelling op social media.
Lees verder onder de advertentie
Een greep uit jullie antwoorden.
Helpen op school: ja of nee?
Marianne: “Ik ben arbeidsongeschikt geraakt door een herseninfarct waardoor ik thuis zit. Waar het kan en lukt, help ik op de school van mijn dochter. Drie keer per week ben ik anderhalf uur overblijfkracht, daarnaast ben ik samen met een andere moeder klassenmoeder. Het is dankbaar werk en ik vind het contact met de kinderen en leerkrachten erg leuk.”
Nanja: “Ik werk 34 uur per week, ik zou niet weten hoe ik ook nog tijd moet hebben om te helpen op school. Ik vind het prima zo!”
Saskia: “Ik zit in de activiteitencommissie en help waar ik kan nog extra bij beide klassen. Ik vind het erg leuk om nog een beetje extra betrokken te zijn. Snap dat sommige ouders het qua tijd niet redden om heel erg betrokken te zijn, maar als een uurtje schoonmaken 2x per jaar al teveel is vraag ik me wel eens af hoeveel moeite het nou eigenlijk is…”
Angelique: “Ik heb 4 kinderen, ik doe voor ieder kind 1 ding op school. Ik doe wat ik kan. Ik ben geen ouder om iedere week op school te staan om iets te organiseren, al ben ik wel 5 jaar luizenmoeder geweest.”
Wendy: “Geen tijd voor. Als ik vrij ben help ik graag met rijden etc. Verder echt geen zin in oudercommissies etc. Of hoe het ook heet tegenwoordig, ouderraad. De werklozen hebben tijd zat die kunnen dat mooi doen.”
Josephine: “Ik help altijd waar ik kan, en geniet er echt van.”
Michelle: “Schoolkamp enz wil ik best een dag helpen, sportdag ook of een keer een hapje maken voor de klas. Maar structureel elke week? Nee, dank je.”
Marquerita: “Ik werk 32uur per week. Echt geen tijd voor en vind ook zeker niet dat zoiets zou moeten!”
Noortje: “Als ik kan, help ik. Maar de meeste activiteiten zijn op dagen dat ik werk, aangezien ik alleen woensdagmiddag en vrijdag niet werk. Erg vervelend om altijd nee te moeten zeggen maarja…”
Miranda: “Uhhh…het is eerlijk gezegd niet mijn ding! Gelukkig zijn er altijd genoeg ouders die het wel echt leuk vinden en dus mijn plekje met liefde overnemen.”
Anke: “Als je dit zelf prima vindt is dit natuurlijk oké. Ik zelf vind dat de uitjes voor kinderen ook belangrijk zijn, dus ik probeer wel om bij minimaal 1 a 2 dingen per kind te helpen. Soms neem ik daarvoor dan ook vrij. Maar dat is een keus die voor mij prima werkt. Ieder zijn ding.”
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.