‘Mijn dochter at de hele zomer alleen erwten, sla en ijs en ik vond het prima’

21.08.2023 23:19
onderzoek-ijsjes-eten-gelukkiger-slimmer

Niets in het leven is zwart of wit, en opvoeden brengt altijd dilemma’s met zich mee. Zelfs al lijkt de keuze op sommige momenten nog zo helder.

Bianca (35) is gescheiden moeder van Bo (3). Ze heeft een samengesteld gezin met Lars (41), vader van drie kinderen (8, 7 en 4).

“‘Kom op, Bo’, probeerde mijn vriend Lars op de vierde avond van onze eerste vakantie als samengesteld gezin in een all-inclusiveresort. ‘Eén hapje aardappel.’

Zijn kinderen verorberden driemaal daags maaltijden waar een gemiddelde volwassen man niet tegenop kon, maar mijn dochter weigerde sinds onze landing in Spanje structureel elke hap die geen sla, erwten of ijs bevatte. Vooruit, een stukje stokbrood, dat ging er ook nog wel in.

Ze dronk verder goed, was vrolijk, dus ik besloot er tijdens de vakantie geen strijd van te maken. Zo ongezond was haar voorkeur nu ook weer niet, hooguit een beetje beperkt. Mijn vriend was minder te spreken over het gedrag van mijn dochter. Zo bracht ze zijn jongste op ideeën, vreesde hij, en realiseerde ik me wel dat het een machtsspelletje van haar was? Onzin, vond ik, zeker wanneer ik haar die macht niet gaf. Ze at toch?

Lees ook – Waarom spelen met eten volgens onderzoek júist goed is voor kinderen >

Compromissen

De rest van de vakantie bleef de situatie voor spanning zorgen tussen Lars en mij. Zo’n eerste vakantie met kinderen betekent aftasten en compromissen sluiten, dat wisten we van tevoren. Andersom trok ik soms ook een wenkbrauw op als ik zag hoe Lars ruzietjes tussen zijn zonen volstrekt negeerde terwijl ze elkaar pijn deden.

Toch zat de eetsituatie me niet lekker. Wat als dit thuis zou voortduren, en Lars mijn dochter alsnog zou dwingen om andere dingen te eten? Hoe ga je om met een partner die er heel andere opvoedideeën op nahoudt?

Weekendmaaltijd

Inmiddels zijn we weer thuis en eet Bo alweer wat meer dan haar geijkte blaadjes sla en erwten, al is het nog niet om over naar huis te schrijven.

Lars en ik hebben afgesproken dat zolang we niet samenwonen, hij mijn opvoedregels respecteert en ik de zijne, zelfs al zijn we het er niet mee eens. En zo schotelde ik zijn kinderen afgelopen weekend in mijn huis een heerlijk weekendmaaltje voor van stokbrood en salades, met een grote kom ijs toe.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.