Nee, niet spelen met je eten. Stop eens met knijpen in die stukjes broccoli. Ja hoor, gooi maar op de grond die pasta. Herkenbare uitspraken? Voortaan moet je ze inslikken, want spelen met je eten blijkt hartstikke goed voor kinderen te zijn.
Lees verder onder de advertentie
Houd die snoetenpoetsers maar in de aanslag…
Spelen met je eten
Heb je met liefde een maaltijd op tafel gezet, wil je kind er niets van weten. Enorm frustrerend. Misschien vraag (of smeek) je ‘m vervolgens om toch een hapje te nemen. Het is een logische reactie die helaas alleen maar averechts werkt. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat eten zonder druk, ook al blijft het dan bij wat prikken in een tomaat, je kind stimuleert om meer smaken en texturen te proberen. Want ook aan de eettafel geldt: kinderen leren door te spelen. In het onderzoek werden 62 peuters en kleuters ingedeeld in drie groepen. Een groep speelde met eten, een tweede groep deed een andere zintuigelijke activiteit en een derde groep keek tijdens het eten naar plaatjes van groente en fruit. Wat bleek? De kinderen die met eten speelden, aten uiteindelijk een stuk meer groente en fruit dan de andere groepen.
Hoewel eten klinkt als iets vanzelfsprekends is het voor kinderen een flinke klus. Je gebruikt er namelijk best wat spieren voor. “Eten is hard werken, dus het spelenderwijs doen, maakt het een stuk minder stressvol voor je kind”, vertelt kindervoedingsdeskundige Simone Emery. Maar hoe pak je dat aan? Leg wat bekende soorten groente en fruit op het bord en voeg daar een of twee onbekende producten aan toe. Vervolgens laat je die smeerpoets lekker z’n gang gaan. Stapelen, prikken, pletten: alles is toegestaan. Op deze manier laat je je kind wennen aan de nieuwe structuur, geur en kleur van het eten op z’n bord. En vergeet niet: er hóeft niet gegeten te worden, dat is alleen maar een leuke bonus, vertelt Emery. Geduld is een schone zaak.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.