Dít zijn de vijf beste opvoedtips ooit

17.01.2021 12:01
5 beste opvoedtips ooit Beeld: Shutterstock

Is je kind onuitstaanbaar en weet je van ellende niet meer welke kant je op moet met de opvoeding? Wij hebben pedagoog Minchenu Maduro om de vijf beste opvoedtips ooit gevraagd. 

1. Aandacht, aandacht, aandacht

Volgens Maduro de belangrijkste tip. “Wees beschikbaar en zorg ervoor dat je er thuis écht bent. Doe je telefoon uit, laat je laptop dicht en focus je voor de volle honderd procent op je kind. Doe hem of haar ook niet op -tig verschillende clubjes, want dan geef je geen persoonlijke aandacht. Probeer de balans te vinden tussen naschoolse activiteiten en tijd thuis.”
 

2. Karweitjes

Door karweitjes in te plannen, ontwikkelt je kind volgens de pedagoog zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen. Ze leren dat het helpen van anderen een fijn gevoel geeft én zien zo dat ze niet alles voor niets krijgen.
 

Lees ook
Handige tips als jij en je partner verschillend denken over de opvoeding >

 

3. Muziekinstrument

Je hoeft ze echt niet in hun luier al op vioolles te doen, maar als je ze al vroeg kennis laat maken met muziek, is dat goed voor de ontwikkeling. Maduro: “Begin spelenderwijs met bijvoorbeeld een trommel of blokfluit. Zodra kinderen ouder zijn, kunnen ze zelf kiezen welk instrument ze bespelen en leren ze noten te lezen. Oh, en vergeet niet lekker vaak te zingen.”
 

4. Wees consequent

Klinkt cliché, maar is wel een hele belangrijke: wees consequent. “Rust, ruimte en regelmaat is belangrijk voor een kind”, legt Maduro uit. “Zorg al vanaf de geboorte voor vastigheid en (bedtijd)rituelen, zodat je kind altijd weet waar hij of zij aan toe is. En maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken over hoelang je kind op de iPad mag. Als je dit goed vol kunt houden, heb je veel minder strijd.”
 

5. Stimuleer fantasie

Hier leren kinderen volgens Maduro heel veel van: “Maak van een tafel een vliegtuig, prop de verkleedkist vol of maak een hut van kussens: een kinderhand is snel gevuld en door hun fantasie zo lang mogelijk te stimuleren, worden ze enorm creatief.”

 


Minchenu Maduro, pedagoog en moeder van een zoon (16)

 

Meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >