‘Dit is waarom ik wil dat mijn kind sorry zegt’

14.06.2019 06:32
waarom sorry zeggen kind Beeld: Shutterstock

Bij een akkefietje je eigen gedag onder de loep nemen? Kinderen zijn daar niet altijd mee bezig. En toch vindt moeder en blogger Elisa Cinelli dat haar dochter al op jonge leeftijd moet leren om sorry te zeggen.

‘Als er niemand is om haar op haar gedrag te wijzen, weet ze zelf dat het netjes is om excuses te maken’, schrijft ze op Scary Mommy.

 

Niet automatisch

Elisa, oud-lerares, was er altijd op tegen als ze ouders tegen hun kind hoorde zeggen: ‘Zeg sorry!’. Elisa: ‘Ik zag dat het kind helemaal geen spijt had, maar wel ‘sorry’ zei. En ik vroeg me af of de werkelijke boodschap ervan – iets rechtzetten nadat je iets fout hebt gedaan – op die manier wel doordrong. Daarom zei ik altijd tegen de kinderen in mijn klas: ‘Hoe kun je het oplossen?’ Om vervolgens te zien dat ze er over nadachten, de omgevallen blokkentoren weer hielpen opbouwen en uit zichzelf excuses maakten aan de ander. Dat vond ik bijzonder. Ik was er zeker van dat ik een kind nooit automatisch ‘sorry’ zou laten zeggen.’

 

Lees ook:
‘Mijn dochter (5) hoeft niet altijd ‘sorry’ te zeggen’ >

 

Veel oefenen

Maar toen kreeg Elisa zelf een kind. ‘En die werd een peuter. En peuters zijn andere wezens’, vertelt ze. ‘Ze hebben GEEN IDEE waar ik het over heb als ik vraag hoe ze iets kunnen verbeteren.’ Elisa besefte dat het haar verantwoordelijkheid is om haar kinderen die vaardigheid te leren. ‘Mijn dochter moet leren om de woorden ‘het spijt me’ te zeggen als iets ongepast is. En ze moet het heel veel oefenen.’ Door haar dochter precies te vertellen wat ze in welke situatie moet zeggen, krijgt ze het vanzelf onder de knie, vindt Elisa. ‘Ze zegt nu ’sorry’ en ‘gaat het?’ als ze een ander kind pijn heeft gedaan of onaardig is geweest.’

 

Goed voorbereiden

Over een paar jaar gaat haar dochter naar de basisschool. ‘Het kan zijn dat haar leraar haar vraagt om een conflict zelf op te lossen, of om sorry te zeggen’, vertelt Elisa. ‘Maar misschien is haar leraar wel te druk om zich bezig te houden met die kleine ruzietjes. Ik wil mijn dochter daar vast op voorbereiden. Zodat ze weet wat ze moet doen als ze in zo’n situatie terecht komt. Eén van de dingen die ze dan sowieso kan doen? Naar zichzelf kijken en ‘sorry’ zeggen.”

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >