verschillende-soorten-basisscholen

In Nederland zijn er verschillende typen basisonderwijs - het kan dus een flinke klus zijn om de juiste school voor je kind te kiezen zodra hij of zij 4 jaar wordt. Om het je makkelijker te maken, zetten we wat informatie voor je op een rij.

Openbare basisschool

Hier kan iedereen terecht, ongeacht godsdienst of levensovertuiging. Sommige openbare scholen werken volgens een pedagogisch concept, maar lang niet allemaal. In Nederland gaat ongeveer één op de drie kinderen naar dit type school.

 

Bijzondere school

Dit type kun je onderverdelen in twee soorten: confessioneel en algemeen. Op een confessioneel bijzondere school krijgen kinderen les vanuit een godsdienstige overtuiging - van rooms-katholiek en protestants tot joods of islamitisch. Wel goed om te weten: de ene confessionele basisschool is de andere niet. Want waar de ene school elke dag begint met een verhaal uit de bijbel, wordt op een andere school alleen aandacht geschonken aan de bijzondere feestdagen.

Een algemeen bijzondere school werkt juist vanuit een opvoedkundige overtuiging. Een montessori-, jenaplan-, dalton- of nutsschool bijvoorbeeld. Kinderen worden hier vaak zelfstandig aan het werk gezet en krijgen meer vrijheid.

 

Lees ook
Meisje houdt ouders voor de gek met ‘brief van school’ >

 

Speciaal onderwijs

Voor sommige kinderen is het gewone onderwijs (door een zintuiglijke of verstandelijke beperking, psychische- of gedragsproblemen of omdat ze hoogbegaafd zijn) niet geschikt. Op een school met speciaal onderwijs krijgen ze wél de zorg en aandacht die ze nodig hebben. Speciale scholen werken steeds meer samen met gewone scholen. Zo kunnen kinderen met begeleiding vanuit een speciale school, toch naar een gewone school blijven gaan.

 

Brede school

Hier krijgen kinderen niet alleen les in de schoolbanken, maar wordt onderwijs met opvang, zorg, welzijn, sport en cultuur gecombineerd. Op deze manier krijgen kinderen meer kansen om hun talenten te ontwikkelen. Meestal kun je voor één of meer van deze buitenschoolse activiteiten in hetzelfde gebouw terecht: de overgang van school naar naschoolse opvang verloopt dan vlotter.

Bron: anababa.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >