Een stiekem gefilmde TikTok van moeder Sam (@samninawolf) raakte miljoenen moeders recht in het hart. In de video zie je hoe haar zoon Wolf zijn autistische zus Nina liefdevol helpt en kalmeert – zonder te weten dat iemand kijkt. Dit is nou echte broederliefde.
Lees verder onder de advertentie
“Ik heb stiekem opgenomen hoe mijn zoon zich gedraagt tegenover zijn autistische grote zus als ik er niet ben – en het schokte me”, schrijft moeder Sam bij de TikTok. Wat volgt is een intiem inkijkje in hun broer-zus-band: Wolf geeft zijn zus voorzichtig wat chocolade en wanneer zij overstuur raakt, probeert hij haar te kalmeren. Hij zegt zacht haar naam, beweegt met haar mee en kust liefdevol haar hoofd. Hij heeft geen idee dat hij wordt gefilmd, hij troost haar liefdevol en oprecht.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen spiegelen
Voor veel ouders is het een vraag die in hun achterhoofd speelt: wat nemen mijn kinderen eigenlijk echt van me over? Hoe gedragen ze zich als ik er niet ben? Deze video laat zien dat kinderen observeren, absorberen en spiegelen. En in het geval van Wolf betekent dat empathie, zachtheid en emotionele intelligentie.
Lees verder onder de advertentie
Een comment op TikTok vat het mooi samen: “Haar naam zeggen om haar aandacht te trekken in plaats van iets te doen wat haar nog meer zou overweldigen, is gewoon zo’n goed voorbeeld van hoe empathisch hij is.”
De band tussen broers en zussen is al bijzonder, maar in gezinnen waarin een kind speciale behoeften heeft, krijgt die band vaak extra diepte. Het neurotypische kind leert al jong wat het betekent om zich aan te passen, te zorgen, te reguleren. Dat is veel gevraagd – maar het is ook ongelofelijk waardevol. Wolf laat zien dat hij niet alleen zijn zus ‘begrijpt’, maar haar ook écht ziet.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen leren van jou – zelfs als je het niet merkt
Sam’s video is meer dan een lief fragment. Het is een reminder aan alle ouders: onze kinderen leren voortdurend van ons, zelfs als we dat niet doorhebben. Hoe wij omgaan met emoties, verschillen en verbinding – het vormt hun wereldbeeld.
Dus twijfel je soms aan jezelf als moeder? Kijk dan naar deze video. En herinner jezelf eraan: de liefde die jij geeft, groeit stilletjes verder – in de manier waarop je kinderen met elkaar omgaan als jij er even niet bent.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).