Iedere vrouw krijgt in haar leven te maken met vaginale ongemakken. Ga je niet zitten verbijten op de bank, want er is wat aan te doen.
Lees verder onder de advertentie
De meeste voorkomende vaginale kwalen
Jeuk, overmatige afscheiding, schimmelinfectie, droogheid en een onaangename (visachtige) geur. Dat zijn de vaginale klachten die het meest voorkomen. Sommige gaan vanzelf over, maar dat kan wel weken duren. Veel vrouwen voelen zich ongemakkelijk en onzeker als ze deze klachten hebben.
Lees verder onder de advertentie
Dit kun je zelf doen
Cliché maar waar: voorkomen is beter dan genezen. Dus was je vagina voorzichtig en met niets anders dan water. Zeep, douches en doekjes kunnen de zuurgraad verstoren en dat kan weer voor problemen zoals jeuk zorgen. Bewaar gezellig ondergoed voor bijzondere momenten en draag vooral katoenen slips. Door op het toilet van voren naar achteren te vegen, en niet andersom, voorkom je dat je bacteriën vanuit de anus in de vagina veegt.
Lees verder onder de advertentie
Handje helpen
Maar is het toch mis daar beneden en heb je last van grijswitte afscheiding die onaangenaam ruikt? Dan kan het zijn dat je bacteriële vaginose hebt. Multi-Gyn Actigel* optimaliseert de vaginale flora op natuurlijke wijze. De gel behandelt bacteriële vaginose en werkt direct verzachtend bij jeuk en irritatie en bevat plantaardige extracten die een onaangename geur en afscheiding verminderen.
Lees verder onder de advertentie
• Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.