Roos Schlikker (42) is journalist, columnist en moeder van zoons Miró (9) en Róman (7). In Kek Mama schrijft ze over haar gezinsleven.
Lees verder onder de advertentie
Wat is de allergrootste leugen die verteld wordt over het ouderschap? Dat je door borstvoeding binnen tien dagen weer in maatje 36 past? Dat je de poep van je eigen kinderen altijd lekker vindt ruiken? Dat kinderen niet schelden? Dat ze alles lusten zolang jij het ze maar vaak genoeg laat proeven? Inderdaad, dit zijn allemaal regelrechte onwaarheden. Maar de grootste leugen is dat de ouder gaat leven met de drie R’en. Rust. Reinheid. En Regelmaat.
Want rust? Grapjas. Een dag die bestaat uit: boterhammen smeren – “Wie heeft er op de wc-bril gepist?” – topografie overhoren – “Nee niet de tv van de muur trekken” – tandenpoetsen – naar school – naar kantoor – stukken schrijven – telefoon opnemen – “Overgegeven? Oké, ik kom hem halen” – een blozend vrolijk kind mee naar huis nemen – op de bank leggen – “Mam, heb je wat te eten? Nee, nee, ik voel me opeens niet meer ziek” – facturen tikken want anders word je nooit betaald – even bellen, op de wc want Spongebob schreeuwt zo hard – supermarkt – doe maar wat makkelijks – “Nee je mag echt de tv niet van de muur trekken” – wijntje – “Wie heeft er gescheten en niet doorgetrokken?” – kattenbakken verschonen – “Nee nee nee die krant moet ik nog lezen, niet op tekenen alsjeblieft” – “Blijf van die tv af!!” – “Welteruuuuusten schatje, ga maar lekker dromen” – pfffft hèhè – wijntje – morgen stoppen we echt met drinken – “Hoe was jouw dag eigenlijk?” – bed. Nou ja, zo’n alledaagse dag dus, die noem ik niet rustig. En ook niet rein. Met al die uitwerpselen.
Lees verder onder de advertentie
Regelmaat
Alleen regelmaat zit er wel in. Ik denk namelijk iedere avond als ik mijn hoofd op mijn kussen leg aan hetzelfde. Aan alles wat ik die dag niet heb gedaan. En wat ik meer zou moeten doen. Omdat ik daar altijd zo gelukkig van werd. Van lezen. Echte boeken. En van fotoplakboeken maken. En van mijn teennagels lakken. Iedere avond neem ik me voor: morgen ga ik het anders doen. Morgen móet ik tijd vinden voor al het bovenstaande.
Lees verder onder de advertentie
Dat lukt uiteraard nooit. Want dat je die drie R’en steeds meer in je leven krijgt naarmate je kinderen ouder worden is net zo’n leugen als de stelling van mannen dat ze nimmer op de bril plassen.
We moeten rust, reinheid en regelmaat vervangen door rotzooi, ranzigheid en een ruime hoeveelheid liefde. Want dat is het enige waar godzijdank niet over gelogen wordt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).