De kinderen van deze moeder openen geen cadeautjes meer op hun verjaarspartijtje

14.11.2019 08:57
geen cadeautjes meer open maken kinderfeestje moeder Beeld: Shutterstock

De kinderen van Rachel Garlinghouse maken geen cadeautjes meer open op hun verjaardagspartijtjes. En die keuze maakte zij niet, maar haar negenjarige dochter. Zelf.

Het was vlak voor haar negende verjaardag, en Rachels dochter maakte een lijstje van hoe ze haar feestje wilde vieren, en vooral: hoe níet. Tussen de Minecraft-servetjes noteerde ze tot Rachels stomme verbazing: ‘Géén cadeautjes openmaken’.

Echt.

Toen Rachel er even over nadacht, begreep ze de keuze van haar – doorgaans toch al introverte – dochter, schrijft ze in een blog. ‘Niet ieder kind neemt namelijk een cadeautje mee. Een feestje organiseren kost een fortuin, maar vergeet niet: al die feestjes waar jouw kinderen naartoe moeten ook.’
 

Klein budget

Zelf probeert ze gewoon een klein budget aan te houden voor de cadeautjes voor vriendjes en vriendinnetjes van haar kinderen. ‘Maar zelfs dat kan niet iedereen zich veroorloven’, stelt Rachel. ‘Ik moet er niet aan denken dat een kind niet zou komen, omdat de ouders geen cadeautje kunnen betalen. Dat is immers niet waar het hele feest om draait.’

Bovendien: het hele gebeuren van cadeautjes openmaken ontaardt doorgaans toch in chaos, waarbij ook andere kinderen presentjes open scheuren en een deel van de cadeaus uiteindelijk ongezien en zonder bedankje in een hoek belandt, stelt ze. En dan is er nog de teleurstelling – zowel bij de jarige als de visite – wanneer een kind een cadeautje al heeft. Of erger: het niet leuk vindt, en dat niet onder stoelen of banken steekt. ‘Uiteindelijk is de hele traditie een verspilling van tijd en geld’, aldus Rachel – zeker wanneer je hoe dan ook moet haasten om op tijd in het trampolinepark / bij het lasergamen / op de bowlingbaan moet zijn.
 

Lees ook:
Dit kost een kinderfeestje gemiddeld >

 

Aandacht

‘Cadeaus openmaken betekent dat je even in het middelpunt van de aandacht staat. En dat vindt niet ieder kind prettig’, vervolgt ze. ‘Een verjaardagsfeest moet draaien om lol en genieten, niet om de cadeaus.’ Een vriendin van Rachel deed het volgende: ‘Ze liet de kinderen twee uur uitrazen in een indoor speelparadijs, regelde na afloop pizza voor iedereen, en pas toen iedereen thuis was, maakte haar zoon zijn cadeautjes open. Van elk cadeau maakte ze een foto met haar zoon, en appte die als bedankje naar de ouders.’ Je snapt hoe de kinderfeestjes van haar kinderen er voortaan uitzien.

 

Binnenkort een verjaardag? In onze voordeelshop vind je de leukste uitjes met korting.