‘De kinderen naar school krijgen: het is een dagtaak’

05.09.2019 07:23
kinderen naar school krijgen dagtaak Beeld: Shutterstock

Ken je dat, dat je de alleen maar de kinderen hebt klaargemaakt voor school, en toch het gevoel hebt dat je er al een hele werkdag op hebt zitten? Valerie Williams wel.

Ze heeft het uitgerekend. Of nee, zelfs wetenschappelijk onderzoek bewijst het: je kinderen smeken of ze nu eindelijk hun kleren willen aantrekken / tanden willen poetsen / schoenen aantrekken / in de auto willen stappen, kost op wekelijkse basis een hele werkdag. We herhalen: een hele werkdag. Onbetaald.
 

Elke ochtend 43 taken

Volgens het onderzoek, schrijft Katie op ScaryMommy, hebben ouders hun kinderen tegen het eind van het schooljaar zo ongeveer 540 keer gevraagd of ze willen opschieten. En gemiddeld spenderen we zo’n tien uur per week aan het spelen van drilsergeant, voordat we ook maar aan onze betaalde banen kunnen beginnen. Dat is overigens inclusief het poetsen van je eigen tanden, ontbijt maken, lunchpakketjes smeren, schooltassen pakken en de vaatwasser uitruimen.

O, saillant detail uit hetzelfde onderzoek, volgens Katie: het gemiddeld aantal taken dat een ouder ’s ochtends voor school- en werktijd uitvoert, is 43. En dát is overigens inclusief het gemiddeld twee keer per week verschonen van hun net aangetrokken kleren, omdat er melk/chocopasta/pindakaas op is gemorst.
 

Lees ook:
Tijd besparen in de ochtend: zo doe je dat >

 

Om zes uur opstaan

Om dit alles klaar te spelen, staan ouders doordeweeks gemiddeld op om zes uur ’s ochtends, stelt het onderzoek. Wat bij Katie overigens om half zes is. Er zijn namelijk nog een paar taken niet meegenomen in de tijdsduur van de ochtendroutine. Avondmaaltijden ontdooien, bijvoorbeeld. Rekeningen betalen. Iets van een work-out doen. Schoolbriefjes beantwoorden. “Mijn brein ontploft al bijna, als ik denk aan wat ik morgenochtend nog moet doen – zelfs al duurt dat nog achttien uur”, schrijft Katie.

De enige optie volgens haar: de taken zo eerlijk mogelijk verdelen met je partner. “Kun je misschien nog eens in de zoveel tijd een ochtendje uitslapen.”

 

 

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook.