kinderautostoel

Autozitjes zorgen tijdens een botsing voor vijftig procent minder letsel bij kinderen, maar dan moet je het ding wel op de juiste manier gebruiken. Wat zijn de meest gemaakte fouten? Dat lees je hieronder.

Winterjas aanlaten

Vooral in de winter kan het voorkomen dat ouders hun kind met winterjas en al in de autostoel zetten. Goedbedoeld natuurlijk, maar toch kun je 'm beter uitdoen: gordels kunnen bijna onmogelijk goed aanspannen als je kind een dikke jas draagt. Er blijft dan aardig wat ruimte over tussen de gordel en je kind, waardoor er een kans bestaat dat hij bij een botsing uit het stoeltje kan worden geslingerd. Houd maximaal een dikte van twee vingers aan tussen de gordel en je kind.

 

Lang vervoeren

Voor de veiligheid bij botsingen zit een baby altijd licht gebogen in een autostoeltje, maar hierdoor is er weinig mogelijkheid tot bewegen. Voor een goede motorische ontwikkeling moet je baby eigenlijk recht liggen en de benen vrij kunnen bewegen. Er wordt daarom geadviseerd kleine kinderen niet langer dan twee uur per dag in een autostoeltje te leggen. Maak je een langere rit? Probeer dan tussendoor te stoppen en laat je baby af en toe languit liggen.

 

Lees ook
Column Mariëtte: 'Op autovakantie met kinderen: hoe dééd mijn moeder dat?!' >

 

Airbag uitschakelen

Eigenlijk hoort je kind altijd achterin vervoerd te worden (dus niet op de passagiersstoel). Maar is het echt niet anders, zorg er dan voor dat de airbags voorin uitgeschakeld zijn. Dit kan verstikking bij een botsing voorkomen.

 

Met rijrichting mee vervoeren

Uit veiligheidsoogpunt kun je je kind het beste zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren - krachten op het nekje bij een frontale botsing zijn dan tot vijf keer zo laag. Na vijftien maanden kunnen de stoeltjes ook met de rijrichting mee gezet worden.

 

Het stoeltje niet goed vastklikken

Inkopper natuurlijk, maar het autostoeltje mag niet meegeven als je bijvoorbeeld een bocht om gaat. Zorg er daarom voor dat het autostoeltje altijd goed is vastgemaakt. Met de nieuwe lichting autostoeltjes (met ISOFIX) is het gelukkig bijna onmogelijk om dit fout te doen: het is gewoon inklikken en klaar.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >