‘Cosplay kinderachtig? Ik vind verkleden juist lef hebben’

28.04.2023 15:31
portret cosplay Debby Mad Hatter Beeld: Erwin van Dijk

Debby Venrooij (34) is gek op cosplay. Ze is verloofd met Danny (36) en ze hebben twee kinderen: Aymée (4) en Mayson (2).

“Bij cosplay kruip je in de huid van een karakter uit een film, boek of serie. Zo ben ik een Viking geweest, maar ook een variant van Roodkapje en tovenares Jaina Proudmoore uit de game World of Warcraft. Er zijn cosplayers die bepaalde trekjes en de stem van hun personage nadoen om het zo echt mogelijk te maken, maar ik blijf gewoon mezelf.

De kick zit ’m voor mij vooral in de kostuums – zo ben ik acht jaar geleden ook dit wereldje ingerold. Ik zag op YouTube filmpjes van Comic-Con, hét Amerikaanse cosplay-evenement waarbij mensen hun kostuums showen, en ik dacht: zoiets gaafs wil ik ook maken. Ik ben altijd al creatief geweest. Op school haalde ik mijn hoogste cijfers voor knutselen en ik heb jaren gewerkt als kapper en visagiste.

Lees ook – ‘Ik dacht iedereen verklaart me voor gek dat ik in klederdracht wil trouwen’ >

Een vak apart

Mijn eerste kostuum was de blauwe jurk van Daenerys Targaryen uit Game of Thrones. Het resultaat was niet onaardig, maar ik ontdekte wel dat naaien een vak apart is. In het begin maakte ik daarom kostuums met veel armor-stukken, zoals een schild en schouderstukken. Later ben ik een naaicursus gaan volgen en sindsdien maak ik kostuums met de mooiste stoffen die prachtig afgewerkt en veel gedetailleerder zijn, met highlights en schaduwen.

“Het mooiste compliment is dat mensen mijn kostuum schitterend vinden”

Ik geef workshops in kostuums maken en run een webshop met materialen, zoals acrylverf en kunstleer. Op evenementen als Dutch Comic-Con en Elfia sta ik met een stand of ik cosplay er zelf. Het mooiste compliment is dat mensen mijn kostuum schitterend vinden. Bezoekers willen vaak met me op de foto.

Lef

Cosplay wordt door de buitenwereld weleens gezien als iets kinderachtigs, waardoor sommigen niet voor hun passie durven uitkomen. Heb ik zelf nooit problemen mee – als je je als volwassene zo expressief durft te uiten, heb je wat mij betreft juist lef. En als je er niemand kwaad mee doet, moet je het vooral doen, toch?

Die levensles wil ik ook mijn kinderen meegeven. Aymée is nu al gek op verkleden. Ze straalde in het eerste kostuum dat ik voor haar maakte, een prinses met armor-stukken van alle karakters uit Belle en het Beest. Haar volgende opdracht heeft ze al voor me klaarstaan: een outfit van Wonder Woman. Prima hoor, mama maakt het wel.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.