Malu kon bijna een jaar wennen aan het idee dat haar zoon naar de opvang zou gaan, maar nu het bijna zover is, moet ze toch wel even slikken.
Lees verder onder de advertentie
Ik hoor het mezelf tijdens m’n zwangerschap nog zeggen: ‘Als ik na m’n verlof weer begin met werken, gaat Mack één dag per week naar de opvang hoor. Kan hij goed wennen aan andere kinderen en kan ik wat meer schrijfklussen aannemen.’
En met de maand werd dat gevoel heviger. Helemaal toen we merkten dat thuis voor hem zijn veilige haven was. Daar was-ie relaxed, maar namen we hem mee naar een drukke verjaardag? Dan was-ie compleet uit z’n doen. Uren, soms nachten lang huilde hij het huis bij elkaar om alle prikkels te verwerken. Mijn vriend en ik wisten daardoor allebei: voor Mack geen opvang.
‘In de nacht’
Omdat ik mijn werktijden zelf kan indelen, was hier gelukkig ruimte voor. Maar dat betekende wel dat ik vooral tijdens z’n slaapjes en in de avonduren aan de bak moest.
De eerste maanden ging dit prima. Tot Mack na een maand of zes duidelijk geen zin meer had om overdag uren achter elkaar te tukken. Ik werkte hierdoor vooral ’s nachts zodat ik verder alle tijd had voor hem, maar sliep veel te weinig.
Lees verder onder de advertentie
‘In de belangstelling staan’
Gelukkig merkten we naarmate onze zoon ouder werd dat hij – in tegenstelling tot een paar maanden geleden – veel meer interesse kreeg in de wereld om ‘m heen: prikkels kan hij sinds kort beter verwerken, hij zoekt uitdagingen voor zichzelf, wil niets liever dan in de belangstelling staan en ook kinderen vindt hij fantastisch. Langzaam overwogen we dus toch om ‘m een dag naar de opvang te brengen.
Lees verder onder de advertentie
‘Toeval’
‘Toeval bestaat niet’ zou je denken, maar een paar dagen geleden werden we totaal onverwachts gebeld door de crèche: vanaf 1 juni is er een plekje vrij voor Mack – we hadden ‘m al die tijd op de wachtlijst laten staan. Stoer ging ik direct akkoord met het voorstel, maar ik had nog niet opgehangen of ik barstte in tranen uit.
Lees verder onder de advertentie
‘Lading zakdoeken’
Tuurlijk, ik weet dat Mack het geweldig gaat vinden, maar toch ben ik al dagen verdrietig. Misschien wel omdat dit nog eens bewijst dat ons kind echt geen baby meer is. Dat hij niet alleen ons meer nodig heeft, maar nu ook z’n energie haalt uit andere prikkels, ervaringen en uitdagingen zodat hij zichzelf kan ontwikkelen.
Over drie weken zijn de eerste wenuurtjes. Tot die tijd sleep ik er ongetwijfeld een lading zakdoeken doorheen, maar hou ik ‘m vooral lekker dicht tegen me aan, zoals ‘vroeger’ ;).
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.