Christine over mom guilt: ‘Die stem in mijn hoofd zegt dat mijn kids beter verdienen’

07.06.2024 13:00

Ken je dat gevoel dat je hebt wanneer je als moeder iets voor jezelf doet en je je vervolgens schuldig voelt tegenover je kids? Dat fenomeen heet mom guilt, iets waar Christine (39), moeder van twee dochters (9 en 6) en een zoon (6), dagelijks tegenaan loopt.

“Het begint al bij het ochtendgloren, wanneer ik mijn slaperige kinderen wakker maak en ze nog steeds half in dromenland zijn. Terwijl ik ze uit bed hijs, flitsen de gedachten door mijn hoofd: “Heb ik ze te lang laten slapen of juist te kort? Zijn ze genoeg uitgerust voor de dag die voor ons ligt?” Maar hé, ze hebben nog steeds dezelfde lach op hun gezichtjes, dus ik neem aan dat ik het niet helemaal verprutst heb.

Lees ook – Geen roze wolk: ‘Ik twijfelde over alles en voelde me schuldig’

Alle dingen die ik zou kunnen doen

Het is zondagochtend en ik heb me voorgenomen om wat quality time door te brengen met mijn kinderen. We hebben geen strak schema, dus we kunnen rustig aan doen en genieten van elkaars gezelschap. Maar terwijl ik mijn koffie drink en mijn kinderen zich vermaken met hun speelgoed, begint dat bekende gevoel van mom guilt langzaam op te komen.

Ik denk aan alle dingen die ik zou kunnen doen om deze ochtend nog specialer te maken. Misschien zouden we een uitgebreid ontbijt kunnen maken samen, of een creatief knutselproject kunnen doen. Maar in plaats daarvan ben ik gewoon hier, zittend aan de keukentafel, terwijl mijn gedachten afdwalen naar alle andere dingen die ik zou kunnen doen.

Lees ook – ‘Ik voel me weken later nog schuldig over hoe ik uitviel tegen mijn kind’

En dan begint het

En dan begint het: die stem in mijn hoofd die me vertelt dat ik niet genoeg ben, dat ik meer zou moeten doen, dat mijn kinderen beter verdienen. “Misschien zou ik ze vaker moeten voorlezen,” denk ik bij mezelf, terwijl ik naar ze kijk terwijl ze spelen. “Misschien zou ik minder op mijn luie reet moeten zitten en vroeg met ze naar buiten gaan.”

Verraad aan mijn moederinstinct

Maandagochtend, het moment waarop ik mijn werktas pak en de deur uit loop, mijn hart gevuld met schuldgevoel. “Zouden ze me missen terwijl ik weg ben? Moet ik ze niet naar school brengen in plaats van mijn man, en erna terug naar huis keren, zodat we in de schoolpauze samen kunnen lunchen?” Maar ik herinner mezelf eraan dat ik werk om voor ze te zorgen, en dat het goed is om mijn passies na te streven, ook al voelt het soms als verraad aan mijn moederinstinct.

Na een lange dag op kantoor, waarin ik mijn best doe om alle ballen in de lucht te houden, komt het moment waarop ik mezelf naar de sportschool probeer te slepen. Maar terwijl ik mijn sporttas inpak, hoor ik dat irritante stemmetje weer: “Moet je niet gewoon thuisblijven en een spelletje met ze spelen? Zijn ze niet belangrijker dan je eigen gezondheid?” Maar ik weet dat ik een betere moeder ben als ik ook voor mezelf zorg, dus ik zet door.

Lees ook – Voel je je weleens schuldig omdat je werkt? Nergens voor nodig. Dit is waarom

In de steek gelaten

En dan hebben we nog die zeldzame avonden waarop ik mijn stoute schoenen aantrek en de stad in ga met vriendinnen. Terwijl ik me klaarmaak en mijn kinderen een kus op hun voorhoofdjes geef, bekruipt me dat vertrouwde gevoel van schuld: “Zouden ze zich in de steek gelaten voelen terwijl ik weg ben? Moet ik niet gewoon thuisblijven en ze voorlezen tot ze in slaap vallen?” Maar ik weet dat ik een gelukkigere moeder ben als ik ook tijd neem voor mijn eigen sociale leven, dus ik duik de wereld in en laat me even helemaal gaan.

Dat is mijn dagelijkse strijd met mom guilt in een notendop. Ik besef steeds meer dat het erbij hoort, dat die kleine twijfels en angsten gewoon een deel zijn van het moederschap. En hoewel ze soms hardnekkig kunnen zijn, weet ik dat ik een geweldige moeder ben – ook al voelt het soms alsof ik dat nooit genoeg ben.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.