Dana: ‘Mijn dochter (8) mag niet bij haar beste vriendin logeren’

31.05.2024 13:00

Het is altijd lastig om ‘nee’ te zeggen tegen je kind, vooral als het om iets gaat waar ze echt naar uitkijken. Maar soms moet je als ouder een moeilijke beslissing nemen. Dit overkwam Dana (37), moeder van twee meiden (10 en 8).

“Het is altijd spannend, nieuwe buren. Dit keer troffen we een leuk, jong gezin: vader en moeder, een stel vrolijke knullen (een tweeling), en een meisje van onze jongste dochters leeftijd. Binnen no time was onze Madelief (8) dikke vriendinnen met buurmeisje Ella. Ze speelden hele dagen buiten, hun gelach galmde door de straat.

Beste vriendinnen

Ella kwam al een paar keer bij ons over de vloer. De meiden speelden lekker samen terwijl ik samen met haar moeder koffie dronk. We leerden elkaar goed kennen en het vertrouwen groeide zo, dat Ella nu ook bij ons op visite kwam zonder haar moeder.

Bijna iedere dag nam Madelief haar ‘hartsvriendin‘ mee naar huis en zat er een extra eter bij ons aan tafel. Hartstikke gezellig, en het was slechts een kwestie van tijd voordat de vraag kwam: “Mag Ella hier slapen?” “Van mij wel, maar eerst even overleggen met haar ouders.”

Ik schrok me wezenloos

We stonden voor de deur bij Ella’s ouders om het te vragen. De deur ging open, maar we werden niet naar binnen gevraagd. Vreemd, dacht ik. Ze was toch al meerdere keren bij ons geweest? “Ja hoor, het mag,” klonk het. Ella rende naar binnen om haar logeertas te pakken en Madelief schoot erachteraan. “Kom mama!” Ik keek haar moeder vragend aan. “Uhm ja, kom maar binnen.”

Ik schrok me wezenloos. Wat een zooitje, en dat is een understatement. De vloer plakte, er lag overal vuile was, het stonk naar kattenpis, en er lagen uitwerpselen van huisdieren op de vloer. In ieder hoekje lagen verpakkingen, etensresten, en ik spotte zelfs een beschimmelde pizzadoos. Ik kreeg bijna een rolberoerte.

Uhm, nee lieverd

Ella pakte gelukkig snel haar logeertas en we waren binnen no time weer op veilig grondgebied. Ik heb de meiden lekker lang laten badderen (no panic: in badpak), Ella’s kleertjes in de wasmachine gedeponeerd en haar een pyjama van Madelief gegeven. Het logeerfeest was een groot succes, en Ella bleef nu wekelijks logeren, wat leidde tot een nieuwe onvermijdelijke vraag. “Mama, mag ik vanavond bij Ella logeren?”

“Uhm, nee lieverd. Papa en mama hebben liever dat je thuis slaapt.” “Dat is niet eerlijk! Roos (haar twee jaar oudere zus) mag wel bij haar vriendinnetjes slapen en Ella wel bij mij!” Haar logica was onweerlegbaar, maar ik kon haar niet eens in zo’n vieze omgeving laten spelen, laat staan logeren. Als de gang en woonkamer er al zo uitzagen, hoe zou het dan met de keuken, badkamer en het toilet gesteld zijn? Waar zou mijn dochter toiletteren, douchen en slapen? In een bed waar de huisdieren ook pitten en dat al maanden niet is verschoond?

Smoesjes

Natuurlijk snap ik Madeliefs frustratie. Ik herinner me nog hoe ik als kind naar mijn vriendjes en vriendinnetjes ging en nooit echt op de staat van hun huis lette. Het ging allemaal om het plezier dat we hadden, niet om de netheid van de vloer of de geur die er hing. Maar nu, als volwassene en moeder, ben ik me meer bewust van de omgeving waarin mijn kind speelt en vooral slaapt. Ik wil dat ze veilig en gezond is, zelfs als dat betekent dat ze af en toe een teleurstelling moet verwerken omdat ze niet bij een vriendinnetje mag logeren.

Vraag me niet hoe, maar het is me gelukt om het een tijdje uit te stellen met smoesjes over drukte en vakanties. Toch krijg ik de vraag nog wekelijks. En ik weet, ooit moet ik toegeven. Misschien geef ik haar dan maar een eigen luchtbed en slaapzak mee, en zet ik thuis een bad met desinfecteringsgel klaar.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.