Sabine: ‘Ik heb 24/7 een au pair tot mijn beschikking voor mijn dochter van 6 maanden’

12.06.2024 15:57
au pair 24 7 Bron: Unsplash

Het is vaak een onderwerp van gesprek onder moeders: hoe combineer je een goede nachtrust met de zorg voor een baby? Voor Sabine (32) is de oplossing simpel: ze heeft een au pair die bij haar woont en haar dochtertje van 6 maanden dag en nacht verzorgt. “Dit is voor ons de perfecte oplossing, al krijg ik vaak kritiek van anderen.”

Sabine: “Mijn dochtertje, Tess, was nog maar twee weken oud toen ik voor haar voor het eerst alleen achterliet bij de au pair om een middagje te gaan shoppen. Ik weet dat veel mensen dit raar vinden en dat ze vinden dat ik geen goede moeder ben omdat ik niet elke minuut van de dag bij haar ben. Maar ik geloof dat een uitgeruste en vrolijke moeder een betere moeder is.

Dag en nacht een au pair

Onze au pair, Maria, komt uit Spanje en woont bij ons sinds Tess geboren is. Ze is ontzettend lief en geduldig, en ik vertrouw haar volledig met de zorg voor mijn dochter. Maria zorgt ’s nachts voor Tess als ze huilt en geeft haar een flesje, zodat ik door kan slapen. Ik weet dat er mensen zijn die vinden dat dit slecht is voor de band tussen mij en Tess, maar ik ben het daar niet mee eens.

Lees ook: ‘Bij het tienminutengesprek kwam de achttienjarige au pair opdagen’

Het hebben van een goede nachtrust maakt mij namelijk een leukere en geduldigere moeder. Als ik ’s nachts voldoende slaap, heb ik overdag meer energie en geduld om met Tess te spelen en haar te verzorgen of troosten als ze huilt. Ik kan me voorstellen dat het anders zou zijn als ik elke nacht meerdere keren wakker zou moeten worden om haar te troosten en een flesje te geven. Dan zou ik waarschijnlijk overdag moe en prikkelbaar zijn, wat ook niet goed zou zijn voor onze band.

Tweede moederfiguur

Natuurlijk zijn er momenten waarop ik me afvraag of ik de juiste keuzes maak. Maar als ik zie hoe blij en gezond Tess is, weet ik dat we het goed doen. Ze lacht veel, is nieuwsgierig en ontwikkelt zich goed. Bovendien is Maria niet alleen een hulp, maar ook een soort tweede moederfiguur voor Tess. Ze houden echt van elkaar, en dat is prachtig om te zien.

Sommige mensen zeggen dat ik te snel weer mijn eigen ding ben gaan doen en dat ik daardoor een belangrijke tijd met mijn baby mis. Maar ik geloof dat het ook belangrijk is om tijd voor mezelf te hebben. Als ik bijvoorbeeld een middagje ga shoppen of met vriendinnen afspreek, kom ik daarna weer opgeladen thuis. Die momenten zijn voor mij essentieel om de balans te bewaren.

Altijd energie

Wat ik uiteindelijk wil zeggen, is dat elke moeder haar eigen manier moet vinden om het moederschap te combineren met de rest van haar leven. Voor mij werkt het om een au pair te hebben die 24/7 voor Tess zorgt. Dit betekent niet dat ik minder van mijn dochter houd of dat ik geen goede band met haar heb. Integendeel, ik geloof dat onze band juist sterker is omdat ik altijd de energie heb om er echt voor haar te zijn.

Dus ja, ik begrijp dat mijn aanpak niet voor iedereen is, en dat is oké. Het belangrijkste is dat Tess gelukkig is en dat wij als gezin goed functioneren. En dat is precies wat we doen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.