Dilemma: ‘Kan ik mijn baby alleen in de auto laten als ik ga tanken?’

03.05.2024 11:00
tanken ijzig stil auto vakantieblunder Beeld: Getty Images

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: kan je een baby alleen in de auto laten als je gaat tanken?

Yvette (27): “Zes maanden geleden ben ik voor het eerst moeder geworden van een dochtertje. Alles rondom het ouderschap is nieuw voor mij en mijn vriend. We zijn erachter gekomen dat we over behoorlijk wat dingen anders denken. Ik ben heel beschermend en mijn vriend is wat makkelijker. Onlangs hebben we zelfs flinke ruzie gekregen, omdat hij wel erg makkelijk dacht over iets wat ik absoluut niet vind kunnen.

Tanken

Het onderwerp kwam ter sprake dankzij een vriendin die ook net een baby heeft gekregen. Via een appje vroeg ze hoe ik eigenlijk om ga met tanken als ik alleen op pad ben met mijn kind. Laat ik haar dan even alleen in de auto om de tankbeurt af te rekenen? Ik was nog nooit in die situatie terecht gekomen, maar ik wist wel dat ik haar absoluut niet alleen in de auto zou laten. Ik las het appje hardop voor aan mijn vriend. “Dat zou ik echt nóóit doen”, zei ik er stellig bij. Waarop hij tot mijn stomme verbazing reageerde: “O, dat heb ik al twee of drie keer gedaan.”

Paar minuutjes in de rij

Ik schrok me wezenloos en vuurde de ene na de andere vraag op hem af. Hoe lang zat ze dan alleen in de auto? Had hij dan nog wel zicht op haar? Waarom nam hij haar niet gewoon in de Maxi-Cosi mee naar binnen? Hij verzekerde me dat hij steeds hoogstens een paar minuutjes in de rij stond, maar hij moest wel toegeven dat hij dan geen zicht op haar had. “Waar ben je dan bang voor? Dat ze ontvoerd wordt of zo? De auto zit toch op slot?”

Overbezorgd

Tja, waar ben ik precies bang voor? Ik weet ook wel dat ze heus niet zomaar meegenomen zal worden, maar het idee dat mijn baby minutenlang alleen in de auto zit zonder dat mijn vriend haar kan zien, bezorgt me een heel akelig gevoel. Je weet nooit wat er gebeurt. Misschien loopt er wel écht een of andere gek rond die zijn oog ineens op haar laat vallen. “Ik wil gewoon echt liever dat je haar mee naar binnen neemt”, smeekte ik mijn vriend. Hij heeft toegezegd dat hij het voortaan zal doen, maar wel schoorvoetend. Hij vindt het maar overdreven en mij maar overbezorgd. “En wat als ze net lekker aan het slapen is?”

Dilemma

Ik ben benieuwd hoe andere moeders hierover denken. Ben ik echt overbezorgd en kan mijn vriend onze baby van 6 maanden heus wel even een paar minuutjes alleen in de auto laten om zijn tankbeurt af te rekenen? Of geven jullie mij gelijk en is dat echt niet verantwoord?”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.