werkende moeder loslaten
Beeld: Unsplash

Negen jaar lang was Karen Johnson thuisblijfmoeder, en dat vond ze 'honderdduizend keer zwaarder' dan ze ooit had durven denken. Sinds kort werkt ze weer, en steekt daarbij een paar gigantische levenslessen op.

Het leven als werkende moeder ontstond sluipenderwijs, schrijft Karen op ScaryMommy. ‘Ik werkte al jaren parttime vanuit huis. Was er altijd om de kinderen in bad en bed te stoppen, en mijn inkomen was niet noodzakelijk, dus vooral leuk voor extraatjes voor het gezin.’ Maar de hoeveelheid werk nam toe, en met het bijkomende hogere inkomen, investeerde Karens gezin in grote zaken die ze tot dan toe hadden laten liggen. Zoals science-kamp voor haar zoon. Een nieuwe wasmachine. Het aflossen van schulden. En nu werkt ze dus fulltime.

Het voordeel van een fulltime baan aan huis, is dat ze geen kinderopvang hoeft te betalen. ‘Ik ben er immers altijd’, schrijft Karen. Maar: haar aanwezigheid betekent niet altijd dat ze ook beschíkbaar is, en dat besef daalt nog niet altijd in, in Huize Johnson.

 

Carrièremoeder én billenpoetser

Dus breekt ze zich het hoofd over hoe ze alles wat haar gezin van haar verwacht (taxichauffeur zijn bijvoorbeeld, en huishoudster, billenpoetser, én boodschappenservice) waarmaakt in combinatie met haar werk. En dan ook nog zonder schuldgevoel. Want al die schooluitjes en andere vrijwilligersklusjes die ze deed voor haar kinderen, die gaan nu dus niet meer. Net als elke avond stipt om zes uur een gezonde maaltijd op tafel zetten, trouwens. Of zorgen voor vers gevouwen was in de kasten.

‘Alles wat ik doe, gebeurt in één grote, chaotische waas’, aldus Karen.
 

Lees ook
Laat dat kind toch lekker los >
 

Trots

Maar: ze leert. ‘Om meer flexibel te zijn en de rest van het gezin meer te laten helpen, bijvoorbeeld. Dan zijn de handdoeken maar een keer niet opgevouwen als perfecte, symmetrische rechthoeken, en staan de mokken verkeerd om in de vaatwasser. Pakt mijn man het badritueel met de kinderen anders aan dan ik en ligt de badkamervloer daarna vol wasgoed. Als ik mijn werk gedaan wil krijgen, moet ik andere dingen loslaten.’

Want haar nieuwe leven levert haar nog iets op, behalve die cursus loslaten: geluk en trots. ‘Omdat ik doe waar ik blij van word en succes heb met mijn carrière. Het is goed dat de kinderen zien dat ik mijn hersens gebruik en substantieel bijdraag aan de financiën. Dáár zal ik me geen moment schuldig over voelen.’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van afkoelen in het zwembad tot popcorn smokkelen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen op tour


Handig, zo'n buik


Dat kan natuurlijk ook

 

Popcorn naar binnensmokkelen bij de filmhallen! #bioscoop #winnietbepooh #zohardgegierdvanhetlachensamen

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op


Lievelingssnurk


Lief

 

My heart is perfect because you are inside...

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Even afkoelen

 

Normally I don’t sit in food.

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Dierenvriend


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Ouders groeien ook

 

Werken & moederschap, niet altijd een makkelijke combinatie. Ik krijg vaak de vraag of ik me schuldig voel naar Scottie toe. Of jawel, de opmerking: waarom zou je werken, je hebt het financieel toch niet nodig? Ten eerste: waarom worden deze vragen altijd gedropt bij werkende vrouwen en vrijwel niet bij werkende mannen? Ten tweede: werken hoeft toch niet uitsluitend met geld te maken te hebben? Er zijn mensen die gewoon heel blij worden van wat ze doen. Die hebben het óók emotioneel nodig. Ambitie zit al van jongs af aan in mij. Ik móet werken. Ik wíl ondernemen. En ook wil ik altijd op mijn eigen benen kunnen staan. Dat geeft mij rust en de vrijheid mijn leven in te richten hoe ik dat wil. En dat verdwijnt bij mij niet ineens met de komst van een kleintje, al zoek ik dan natuurlijk ook naar een nieuwe balans om het allemaal zo goed mogelijk invulling te geven. Omdat ik óók genoeg tijd met haar wil hebben. Dus nee, me schuldig voelen over hoe ik het aanpak doe ik niet. Geloof ik kan je op tig manieren een goede moeder zijn, of je nu fulltime werkt, fulltime moeder bent of alles ertussenin. We proberen allemaal datgene te doen waarvan we denken dat het het beste is voor onze kindjes. En ik hoop op deze manier een voorbeeld voor mijn dochter te kunnen zijn. Vanmorgen las ik een gedicht van Joyce Maynard wat dat gevoel mooi omschreef: It's not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can't tell my children to reach for the sun. All I can do is reach for it, myself. ☀️ #dusdat #ennuqualitytime #moederschap #succesvolondernemen #HappyLife365

Een bericht gedeeld door Kelly Weekers (@kelly_weekers) op


Stoer

 

♡ - voor @palavershop fotografie @annamariejanssen

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Ze kijkt wel blij

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Actrice Liza Sips bevallen van dochter Charlize

Liza Sips is bevallen van een dochter. 'Welkom lief, klein meisje. Intens gelukkig en onbeschrijfelijk trots op onze Charlize Helena Manheim', schrijft de actrice bij de allereerste babyfoto op social media.

Liza en haar vriend Ralph hebben al een zoontje. Jonah werd in april 2016 geboren.

 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto's waar je stil van wordt >

 

Zwangerschapstest

In januari maakte Liza bekend dat ze opnieuw zwanger was. Ze deelde een foto op Instagram en maakte ook nog een video van hét moment dat ze een zwangerschapstest deed.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >