Beeld: Getty
Beeld: Getty

Martine de Jong heeft nog drie jaar om haar zoon brugklas-proof te maken. En dat betekent: loslaten, loslaten, loslaten. Bijvoorbeeld: hem in zijn eentje naar school laten fietsen.

De tijd is blijkbaar voorbij gevlogen want opeens zit mijn zoon in de bovenbouw. De schrik sloeg me om het hart: heb ik hem wel voldoende losgelaten? Opeens heb ik nog maar drie jaar om hem brugklas-proof te krijgen. In die drie jaar moet hij zelf zijn tijd leren managen, zelf zijn broodtrommel leren vullen (oké, dat punt is puur eigenbelang), zelf eraan denken zijn school- en gymtas mee te nemen en hij moet zelf naar school kunnen fietsen.

 

Echte jongensfiets

Nu wonen wij op loopafstand van zijn huidige school, dus het was er gewoon nog niet van gekomen, maar hij heeft inmiddels wel een knappe fiets. Zo’n echte jongensfiets, met versnellingen en een bagagedrager waar prima een ouderwetse schooltas op zou passen. Ik kan hem straks toch moeilijk naar de middelbare school brengen, en later naar zijn werk en misschien nog later naar volkstuintjes en bingo-avonden.

Nu lopen we nog hand in hand naar school. Tot we om de hoek zijn, dan laat hij me los, steekt zelf over (goed links kijken, rechts kijken en weer links kijken) en verdwijnt naar zijn klaslokaal. Gelukkig mag ik hem nog achterna lopen en krijg ik in de klas een kus van hem. Nog wel.

 

Een soort zenuwachtige trots

Afgelopen week vroeg hij me of hij op de fiets naar school mocht. Tot mijn eigen verbazing zei ik ja. Even later liep ik met zijn jongere zus aan de hand achter hem aan en zag ik nog met hoe hij de bocht om slingerde. Ik wist dat ik het doodeng zou moeten vinden, maar in plaats daarvan voelde ik een zenuwachtig soort trots. Zo ontspannen mogelijk probeerde ik naar school te lopen en mijn dochter niet al te veel mee te trekken. In de verte zag ik een vrachtwagen achteruit de straat inrijden waar mijn zoon net ingeslagen was. Niet aan denken, niet aan denken, dacht ik, en concentreerde me op mijn vrolijk babbelende dochter.

 

Normaalste zaak van de wereld

Aangekomen bij school zag ik hem staan bij het fietsenrek. Glimmend van blijdschap stond hij zijn fiets op slot te zetten, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Maar dat was het niet. We wisten het allebei: er was iets veranderd. Ik had weer een beetje losgelaten en hij was weer een beetje gegroeid.

 

Stoer, van jou en hem

Trots maakte ik melding van deze fietspartij op Facebook, ook omdat ik benieuwd was naar de reacties van anderen. Had ik hem als een wereldvreemde en ontaarde moeder veel te vroeg alleen laten fietsen? Of misschien wel juist te laat en stelde ik me aan? De leukste reacties kwamen van moeders met kinderen die al lang fietsen. “Heftige los-laat-stappen! I know what it feels like”, zei iemand. “Hij lijkt er helemaal klaar voor. Jij ook?”, vroeg iemand anders, heel terecht. De liefste reactie kwam van mijn eigen moeder: “Stoer! Van jou en van hem.”

 

Makkelijk loslaten

Trouwens: ik vind het geweldig dat ik door kinderen te krijgen alsnog op detailniveau meekrijg wat mijn ouders allemaal hebben meegemaakt met mij. En hoe ik op mijn beurt mijn moeder weer herinner aan dingen waarmee zij vroeger geworsteld heeft, of juist niet. Aan de telefoon vertelde ze me dat ze mij al heel snel alleen naar school stuurde, samen met mijn jongere zusje, voor wie ík dan de verantwoordelijkheid had. “Maar wij woonden natuurlijk in een heel klein dorp”, zei ze. Dat was een goed punt. Zelf woon ik midden in Amsterdam, maar het valt me mee hoe makkelijk loslaten me tot nu toe afgaat.

 

Beter zijn dan mama

Als je kinderen baby’s zijn moet je er niet aan denken dat ze überhaupt ooit naar buiten gaan, maar gelukkig merk je al snel dat loslaten loont. Het voelt gewoon echt heel goed zelfvertrouwen te zien bij je kind. Als je een kind krijgt, laat je ook een deel van jezelf los. Ik ben bijvoorbeeld van nature behoorlijk betweterig en een pietje precies, maar ik besefte laatst dat ik – ten opzichte van mijn kinderen – me dommer en losser opstel dan ik eigenlijk ben. Zo veins ik weleens niet door te hebben dat ze jokken. Niet omdat ik wil dat ze alles aan elkaar liegen, maar omdat ik vind dat je ook als kind recht hebt op geheimen en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Ook doe ik soms of ik niet van ze kan winnen bij een spelletje en ik lieg dat ik hun sommen te moeilijk vind zodat ze het zelf moeten oplossen. Beter zijn dan mama, hoe gaaf is dat? Loslaten komt dus eigenlijk neer op steeds meer dingen zogenaamd niet zien. Vooral de gevaarlijke dingen, zodat je kind ermee om leert gaan. Los daarvan ben ik zelf ook wat losser geworden. En dat is weer goed voor míjn zelfvertrouwen.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 12-2015.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-als-kind-wordt-gepest

De introverte dochter (9) van blogger Sitinee Sheffert heeft weinig vrienden en werd door haar ouders aangemoedigd om vaker te vragen of ze met een groepje mee mocht spelen. Maar de kinderen reageerden niet zoals Stitinee had gehoopt.

'Ze werd uitgescholden voor loser en ze zeiden dat ze haar raar vonden', schrijft de blogger op Scary Mommy.

 

Geliefd, mooi en sterk

Het meisje kwam doodongelukkig thuis en het hart van Stitinee brak in duizend stukjes. 'Mijn eerste reactie was dat ik het gemene kind wilde opzoeken, maar toen ik een paar keer diep inademde, wist ik dat dit een leermoment was: eerst moest ik werken aan het zelfvertrouwen van mijn dochter. We horen vaak genoeg verhalen over kinderen met een depressie en laag zelfbeeld, dus we moesten ervoor zorgen dat onze dochter wist dat ze geliefd, mooi en sterk is.'

 

1. Je bent niet alleen

'Of je kind nu extravert of introvert is, je moet laten weten dat ze niet alleen zijn. Mijn dochter kropt alles op van binnen, maar ondanks dat ze niet graag over haar gevoelens praat, moeten we haar het gevoel geven dat wij altijd achter haar staan en haar liefhebben.'

 

2. Je bent geweldig

'Misschien zien haar leeftijdsgenoten niet dat mijn dochter fantastisch is, maar zoveel anderen zien het wel. Laat je kind altijd weten dat-ie uniek is. 'Anders' zijn maakt ze niet gelijk raar of een loser.'

 

Lees ook
'Als mijn kind wordt gepest, mag hij terugslaan' >

 

3. Woorden zijn maar woorden

'Schelden kan pijn doen, maar het zijn slechts woorden. Voor kinderen (en zelfs voor volwassenen) is dit moeilijk te begrijpen, maar ze moeten weten dat je je hier niet door moet laten beheersen. Die gemene woorden mogen geen schaduw werpen over de mooie eigenschappen. Zorg dat kinderen zelfvertrouwen krijgen: ze mogen trots zijn op en geloven in zichzelf. En niemand mag dit gevoel van ze afpakken.'

 

4. Wees dankbaar

'Vraag aan je kind om mooie dingen over zichzelf op te schrijven. We vroegen onze dochter naar tien mooie eigenschappen waar ze trots op is. Door positief te blijven, krijgt ze meer eigenwaarde en geloof in zichzelf.'

 

5. Maak samen een plan

'Toen we zagen dat onze dochter de juiste mindset begon te krijgen, moedigden we haar aan om op te schrijven wat ze zou kunnen doen zodra ze weer gepest zou worden. Na veel praten, besefte ze dat ze voor zichzelf moest opkomen. Hoe? Door het 'gemene kind' vragen te stellen over haar actie: waarom vind je mij raar? Waarom vind je mij een loser? Waarom denk je dat je mij zo mag noemen? Maakt het jouw een beter mens om mij neer te halen? Door deze vragen denken kinderen voortaan wel twee keer na voordat ze iemand beledigen. En nog belangrijker: mijn dochter komt eindelijk voor zichzelf op.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

video-nacht-kind-bij-jou-in-bed

Het ouderschap houdt niet op als de zon ondergaat en deze mooie timelapse van Melanie Darnell bewijst dat nog maar eens. Op Instagram schrijft de blogger er een rake tekst bij.

'Je wilt 's nachts twee dingen: voldoende rust krijgen en je kind geven wat-ie nodig heeft', schrijft ze. 'Dit is een moeilijke balans. De vier uur durende wake-up call is ondragelijk, maar toch trekken we onszelf steeds weer uit bed.'

 

Lees ook
Willeke (33) slaapt met haar hele gezin in één bed >

 

'Moeders zijn experts'

Melanie vervolgt: 'Eigenlijk hebben kinderen maar weinig nodig: ze willen vastgehouden of gevoed worden. Moeders zijn hier experts in en het is prachtig om te zien dat wij aan de behoeften van onze kinderen kunnen voldoen. Voel je daarom niet alleen, maar denk op zo'n moment aan alle ouders die midden in de nacht wakker zijn met hun kind.' Haar boodschap aan alle oververmoeide moeders: adem in, adem uit. 'Deze dagen zijn pittig, maar uiteindelijk zal je baby doorslapen. Dus knuffel je kinderen, verzorg ze en hou van ze, ongeacht hoe laat het is.'

 

Parenting doesn’t end when the sun goes down. 🌙 I want to parent at night the same way I parent during the day. You have two nighttime parenting goals (1) get sufficient rest yourself and (2) meet the nutritional and emotional needs of your child. It’s a tough balance. Realizing that the last sweet hours of restful darkness are almost over. The 4am wake-up call is especially excruciating. Still, we haul ourselves out of bed, and with bleary eyes pull our babies in close . In those quiet, dark hours, the lack of distraction can actually quite calming and refreshing.  Baby’s needs tend to be simple: to be held and fed 🤱🏻. Mothers are experts at both of those things, and the ability to so completely meet the needs of our amazing baby is profoundly satisfying. During these moments let’s think of all of the other parents that are up with their babies at the very same middle-of-the night moment and take comfort in the thought of each of us cradling our babies in the dark of our homes, together in shared experience. Rather than feeling isolated and exhausted, we can feel connected to the other tired mothers that are also awake #momsunited. . So, to all of the tired mothers out there, breathe in and breathe out. These days are intense but short lived. Both you and baby will be sleeping more soundly before long. For now, cuddle your babies, nurse them and love them no matter what time the clock says. The baby you rock tonight someday may have the opportunity to be gazing at the stars while holding a sweet baby of her own. She will be thinking of, and appreciating, you ❤️. . Full video www.youtube.com/fitmomma #attachmentparenting #caughtoncamera #parenting #momlife #nighttimeparenting #gentleparenting #tiredmom #momof3 #onshrooms #cosleeping #foursigmatic @nest @todayshow @scarymommy @goodmorningamerica @theellenshow @ellentube @theviewabc @huffpostparents @popsugar #ellen15

Een bericht gedeeld door Melanie Darnell (@fitmomma4three) op

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >