Alles wat je moet weten over een vruchtwaterpunctie

23.06.2020 23:36
vruchtwaterpunctie

Een vruchtwaterpunctie is een onderzoek tijdens je zwangerschap waarmee je kan zien of je baby een chromosoomafwijking of andere genetische aandoening heeft. Maar wanneer wordt er een vruchtwaterpunctie afgenomen? Wij leggen het uit.

Tijdens de vruchtwaterpunctie (ook wel amniocentese) genoemd, wordt er via je buikwand een beetje vruchtwater uit je baarmoeder afgenomen. Hierin zitten lichaamscellen en eiwitten van je baby, die de arts kan onderzoeken op afwijkingen aan de chromosomen en genen. Het onderzoek wordt gedaan vanaf de vijftiende week van je zwangerschap en wordt door de meeste vrouwen niet als pijnlijk ervaren. Een verdoving is daarom vaak niet nodig.

 

Waarom?

Er zijn verschillende redenen waarom een arts een vruchtwaterpunctie wil afnemen. 

  • De NIPT gaf een afwijkende uitslag
  • Uit de combinatietest kwam naar voren dat je een verhoogd risico hebt op een kind met een aandoening
  • Tijdens de echo is iets afwijkends bij je baby gezien
  • Je bent eerder zwanger geweest van een baby met een aandoening
  • Er komen in de familie chromosomale aandoeningen voor

 

Lees ook
‘Ik besloot mijn zwangerschap af te breken toen de NIPT niet goed bleek’ >

 

Twee vormen

De test kent twee vormen: het klassieke chromosoomonderzoek en de snelle aneuploidie-test. Bij het klassieke onderzoek worden de cellen op kweek gezet in een laboratorium. Na ongeveer drie weken heb je de uitslag. 

Is er sprake van een verhoogde kans op downsyndroom, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau? Dan kiezen ouders vaak voor de snelle aneuploidie-test. Hierin worden alleen de chromosomen onderzocht en is het niet nodig om de cellen op kweek te zetten. Hier ontvang je de uitslag binnen een week. 

 

Pijn?

Na de vruchtwaterpunctie hebben vrouwen vaak een paar dagen last van ‘menstruatie-achtige’ pijn. Verlies je ineens bloed, heb je koorts of heftige buikpijn? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Bron: 24baby

 

Neem nu een abonnement op Kek Mama en profiteer van een geweldige aanbieding: 8 nummers én een Studio Noos-tas voor maar € 49,95!