Een vruchtwaterpunctie is een onderzoek tijdens je zwangerschap waarmee je kan zien of je baby een chromosoomafwijking of andere genetische aandoening heeft. Maar wanneer wordt er een vruchtwaterpunctie afgenomen? Wij leggen het uit.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens de vruchtwaterpunctie (ook wel amniocentese) genoemd, wordt er via je buikwand een beetje vruchtwater uit je baarmoeder afgenomen. Hierin zitten lichaamscellen en eiwitten van je baby, die de arts kan onderzoeken op afwijkingen aan de chromosomen en genen. Het onderzoek wordt gedaan vanaf de vijftiende week van je zwangerschap en wordt door de meeste vrouwen niet als pijnlijk ervaren. Een verdoving is daarom vaak niet nodig.
Lees verder onder de advertentie
Waarom?
Er zijn verschillende redenen waarom een arts een vruchtwaterpunctie wil afnemen.
De NIPT gaf een afwijkende uitslag
Uit de combinatietest kwam naar voren dat je een verhoogd risico hebt op een kind met een aandoening
Tijdens de echo is iets afwijkends bij je baby gezien
Je bent eerder zwanger geweest van een baby met een aandoening
Er komen in de familie chromosomale aandoeningen voor
De test kent twee vormen: het klassieke chromosoomonderzoek en de snelle aneuploidie-test. Bij het klassieke onderzoek worden de cellen op kweek gezet in een laboratorium. Na ongeveer drie weken heb je de uitslag.
Is er sprake van een verhoogde kans op downsyndroom, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau? Dan kiezen ouders vaak voor de snelle aneuploidie-test. Hierin worden alleen de chromosomen onderzocht en is het niet nodig om de cellen op kweek te zetten. Hier ontvang je de uitslag binnen een week.
Lees verder onder de advertentie
Pijn?
Na de vruchtwaterpunctie hebben vrouwen vaak een paar dagen last van ‘menstruatie-achtige’ pijn. Verlies je ineens bloed, heb je koorts of heftige buikpijn? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of gynaecoloog.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.