Alles wat je moet weten over de morning-afterpil

07.12.2020 10:02
alles over morning-afterpil anticonceptie Beeld: Shutterstock

De morning-afterpil kan voorkomen dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt gehad. Maar wanneer moet je ‘m precies slikken en waar moet je rekening mee houden? Wij leggen ’t je uit.

Als je (nog) geen kinderwens hebt, dan kunnen verschillende anticonceptiemiddelen voorkomen dat je zwanger wordt. Denk bijvoorbeeld aan de anticonceptiepil, een spiraaltje of hormoonvrije anticonceptie.

De morning-afterpil hoort niet in dit rijtje thuis, want het is geen vervanger voor bijvoorbeeld een condoom of spiraaltje. Hij is minder betrouwbaar en geeft ook veel meer bijwerkingen dan ‘gewone’ anticonceptie. Zie het als een middel dat je alleen in noodgevallen gebruikt.
 

Wanneer gebruik je ‘m?

Doe dit zo snel mogelijk nadat je onbeschermde seks hebt gehad, bij voorkeur binnen twaalf uur. Hierbij geldt: hoe eerder je de pil inneemt, des te kleiner de kans dat je zwanger wordt. Je kunt ‘m kopen zonder recept bij de apotheek of drogist.
 

Wanneer moet je de pil juist niet innemen?

Het is niet verstandig om de morning-afterpil te slikken als het al langer dan 120 uur (5 dagen) geleden is dat je onbeschermde seks had. Doe dit ook niet als je al zwanger zou kunnen zijn.
 

Lees ook:
Alles wat je moet weten over anticonceptie >

 

Wat zijn de bijwerkingen?

Er bestaan twee soorten morning-afterpillen: één met levonorgestel en één met ulipristal. De eerste moet je binnen 3 dagen (72 uur) innemen en de ander binnen 5 dagen (120 uur).
Beide pillen kunnen enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, braken en hoofdpijn. Gelukkig komt dat niet vaak voor en verdwijnen de klachten meestal ook weer met een dag of twee.

Krijg je binnen drie uur na inname van de morning-afterpil last van diarree of braken? Dan moet je zo snel mogelijk een nieuw tablet innemen.
 

En hoe zit het met je menstruatie?

Als je een morning-afterpil geslikt hebt, komt je menstruatie meestal weer op dezelfde dag als normaal. Soms kan dat een paar dagen eerder of later zijn. Houd er rekening mee dat je tot je volgende menstruatie last kunt hebben van wat doorbraakbloedingen.

Als je menstruatie lichter is of als je niet ongesteld wordt, is het verstandig een zwangerschapstest te doen. Is die negatief en blijft je menstruatie nog steeds uit? Herhaal de zwangerschapstest dan een week later. Er bestaat een kleine kans dat je ondanks het slikken van de morning-afterpil toch zwanger wordt.

Bron: Apotheek.nl, Thuisarts & Anticonceptie.nl

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >