Op tijd naar bed en geen minuut later. Moeder en blogger Katie Bingham-Smith zweert bij de vaste slaaptijden van haar kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Strikt op tijd
Haar kinderen, inmiddels tieners, liggen iedere avond om half negen op bed. ‘Dat gaat al jaren zo’, vertelt Katie. ‘Na de geboorte van mijn eerste heb ik geprobeerd mijn kind lang op te laten blijven en zo door te laten slapen, maar dat was niet zo’n succes. Sindsdien houd ik een strikte, vroege bedtijd aan en ben ik daar niet van afgestapt toen ik mijn twee andere kinderen kreeg.’
Lees verder onder de advertentie
Geen nachtbrekers
De routine zorgt er voor dat zowel zij als haar kinderen genoeg slaap krijgen en dus beter in hun vel zitten. ‘Net als ik zijn het geen nachtbrakers, we hebben die slaap allemaal gewoon nodig. Maar nu ze ouder zijn, worden ze weleens gek van mijn gezeur’, geeft ze toe.
Ze vergeten volgens haar alleen één ding. ‘Dat er ook genoeg avonden zijn waarop we wél laat naar bed gaan.’ Want is er iets speciaals te vieren, dan wordt er niet op de klok gekeken. ‘Al vanaf de basisschool blijven ze met oudejaarsavond tot na middernacht op. En hebben we in de zomer een feestje? Geen probleem als het laat wordt.’
Tijd van hun leven
Nadeel is wel dat haar de kinderen de volgende dag dan meestal niet te genieten zijn. ‘Maar dat neem ik voor lief. Ik geniet ervan als ik de kinderen ’s avonds laat een keer de tijd van hun leven hebben. Ze spelen spelletjes op hun kamers en vertellen elkaar verhalen, of besluiten spontaan een fort te bouwen. Juist door strikte bedtijden aan te houden, maken ze kostbare herinneringen op die speciale momenten.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.