Europese vrouwen worden steeds later moeder, volgens cijfers

08.05.2024 08:00

Europese vrouwen stellen het ouderschap steeds verder uit. Volgens de cijfers van het CBS en Eurostat zijn vrouwen gemiddeld bijna 30 jaar oud voordat ze zich aan de luiers wagen. En hier in Nederland? Daar worden de eerste baby’s gemiddeld geboren rond de 30,3 jaar.

Een stevig fundament van liefde, een dak boven je hoofd en een carrière lijkt voor veel vrouwen een must voordat ze zich in het avontuur van het ouderschap storten.

Wie heeft er tijd voor kinderen?

In Nederland zijn de baby’s bijvoorbeeld een beetje schaarser geworden sinds de economische storm. De vaste banen verdwenen als sneeuw voor de zon, waardoor vooral jonge mensen struikelden over de drempel van het ouderschap, op zoek naar een huis dat maar niet te vinden leek. De hoogopgeleide dames houden al langere tijd de baby’s op afstand, hun focus op diploma’s, wereldreizen en carrièreplannen. Wie heeft er tijd voor kinderen als er nog zoveel te ontdekken en te bereiken valt?

Voor je dertigste

Volgens fertiliteitsarts Grada van den Dool is het biologisch gezien eigenlijk het gunstigst om vóór je dertigste je eerste kind te krijgen. Dat we steeds later in ons leven aan kinderen beginnen, is volgens haar dus niet per se goed nieuws. “Maar weinig mensen realiseren zich dat je na je veertigste per cyclus nog maar vijf procent kans hebt om zwanger te worden.”, vertelt ze aan NOS. In vergelijking: wanneer je in je vroege twintiger jaren bent, ligt die kans rond de 25 procent. Van den Dool ontmoet in haar kliniek vaak stellen die zich daar niet erg bewust van zijn. “Het gaat ook geregeld om mannen die er nog niet aan toe waren. Het is belangrijk dat zij dit soort feiten ook kennen.”

Geen zorgen

Dat wil niet zeggen dat iedereen die ouder is dan 30 en een kinderwens heeft, zich nu zorgen moet maken. “Zeker tot je 35e is er nog niet zoveel aan de hand. Het probleem is alleen dat de eitjes, die vrouwen al vanaf hun geboorte bij zich dragen, steeds ouder worden.” Bovendien neemt het aantal eitjes af naarmate de tijd verstrijkt. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de vruchtbaarheid van vrouwen, maar ook voor het risico op complicaties voor de baby’s van vrouwen die de veertig naderen, omdat de eitjes sneller beschadigd raken. Aan de andere kant blijkt dat het vrouwelijk lichaam meer aankan dan voorheen gedacht werd. “We dachten vroeger dat de risico’s van een zwangerschap voor vrouwen zelf na die leeftijd ook groter werden, maar dat blijkt toch niet zo te zijn.”

Tijd rekken

Om de tijd te rekken, zien we steeds meer vrouwen die hun eicellen laten invriezen. Sommige bedrijven zijn zelfs zo aardig om deze behandeling te vergoeden voor hun vrouwelijke werknemers. Met die bevroren schat in de vriezer hebben ze later nog een kans, alleen, met een anonieme donor of met hun levenspartner, om het ouderschap aan te gaan. Toch is dit niet altijd de ideale optie, legt Sara Coster uit aan NOS. “Ook een plan B kost tijd.” Stel dat je je eicellen hebt ingevroren, dan komen er nog andere onbeantwoorde vragen. “Wil je het met een partner of met een donor? Welke rol gaat die spelen in het leven van je kind? Wil je co-ouderschap met een homostel? Wat betekent die keuze voor je toekomstige kind?” Coster geeft aan dat het beter is als je niet wacht tot het ‘ingewikkeld’ wordt.

Bron: NOS

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.