Stress is niet zo’n grote speler in vruchtbaarheid als je denkt

04.05.2024 17:00

Heb je altijd gedacht dat stress een enorme impact heeft op je vruchtbaarheid? En geloof je ook dat je elke maand minstens 80 procent kans hebt om zwanger te worden?

Je bent niet de enige! De resultaten van de Nationale Vruchtbaarheidstest laten zien dat er nog steeds wat misverstanden zijn over vruchtbaarheid.

Weinig kennis

Zwangerschap is niet altijd vanzelfsprekend: ongeveer één op de zes stellen die een kinderwens hebben, wordt geconfronteerd met verminderde vruchtbaarheid. Dit kan diverse oorzaken hebben, zowel biologisch als beïnvloed door levensstijl en leeftijd. Opvallend genoeg blijkt uit de resultaten van de Nationale Vruchtbaarheidstest dat de gemiddelde Nederlander hier maar weinig van afweet. Bovendien schat de gemiddelde vrouw in dat ze elke maand minstens 80 procent kans heeft om zwanger te worden. In werkelijkheid blijkt dit percentage anders te liggen.

Leeftijd speelt wél een rol

Volgens Dr. Astrid Cantineau, een subspecialist in voortplantingsgeneeskunde bij het UMC Groningen, is de kans op zwangerschap per menstruatiecyclus eerder ongeveer 25 procent voor vrouwen van jonge leeftijd. Daarnaast wordt de wens om een kind te krijgen vaak uitgesteld om verschillende redenen. Het kan zijn dat er nog geen geschikte woonsituatie is, dat mensen zich willen richten op hun loopbaan, een reis willen maken, of gewoonweg nog niet klaar zijn. Maar volgens Cantineau neemt de kans om zwanger te worden al af vanaf de leeftijd van 23 jaar, gedurende elk jaar van de menstruatiecyclus. “Veel mensen denken dat er altijd nog tijd is om een kind te krijgen,” legt ze uit. “Maar na verloop van tijd begint je leeftijd echt een rol te spelen. Vaak denken mensen: ivf zal het wel oplossen, maar helaas is dat in de praktijk niet altijd het geval.”

Lees ook – Mannen met gewrichtsklachten krijgen meer kinderen dan gezonde mannen

Feiten en fabels

Het is opmerkelijk dat 84 procent van de deelnemers gelooft dat stress een grote rol speelt bij vruchtbaarheid, terwijl dat eigenlijk niet zo’n grote factor is. Wat wel van belang is naast leeftijd, zijn je levensstijl en hoe vaak je seks hebt. Het is belangrijk dat vrouwen stoppen met roken en alcohol drinken, en beginnen met foliumzuur, zelfs voordat ze stoppen met anticonceptie. Het zijn deze kleine, maar belangrijke stappen die kunnen bijdragen aan een gezonde zwangerschap.

In het onderzoek worden ook andere feiten en fabels over vruchtbaarheid aangepakt. Zo blijkt het een misvatting te zijn dat het dragen van een telefoon in de broekzak bij mannen invloed heeft op de vruchtbaarheid. Nachtdiensten hebben daarentegen wél invloed op het risico op een miskraam. Hoewel een gezonde levensstijl niet de veroudering van eicellen kan omkeren, kan een slechte levensstijl het verouderingsproces wel versnellen./

Lees ook – Waarom de kans op zwanger worden groter is in de winter dan in de zomer

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.