Hoe stabieler de job, des te sneller de baby, blijkt uit onderzoek

12.04.2024 11:00

Wie had gedacht dat het thuiswerken tijdens de coronapandemie niet alleen tot Zoom-vergaderingen en pyjamabroeken zou leiden, maar ook tot een heuse babyboom?

Wetenschappers krabben zich nog eens achter de oren bij de onverwachte stijging van het geboortecijfer. Terwijl de wereld in lockdown ging, groeide het aantal baby’s als nooit tevoren.

Geen kleine cijfers

Na een korte dip in 2020, werden er in 2021 maar liefst 8,3 procent meer baby’s geboren dan voorspeld. Dat zijn zo’n 13.600 baby’s die de wereld begroetten. En raad eens wie de kroon spant? Vrouwen met een vaste baan. Volgens het sociaal-economisch onderzoek lag het geboortecijfer onder deze groep in 2021 maar liefst 8,4 procent hoger dan verwacht. De echte piek was in 2022 voorbij, maar vrouwen met een vast contract bleven meer kinderen krijgen dan voorspeld.

Lees ook – Gevolgen extreme vroeggeboorte levenslang merkbaar, volgens onderzoeker

Demografische plottwist

Een verrassing, zeker gezien de trends tijdens eerdere crisis. Terwijl eerdere financiële stormen juist zorgden voor een daling in het geboortecijfer, heeft de coronacrisis een tegenovergesteld effect gehad.

Nu hoor ik je denken: hoe kan dat nou? Was het de romantiek van het thuiswerken? De extra tijd in bed die niet aan files werd verspild? Of was het simpelweg omdat de snackvoorraad in de buurt was?

Keukentafel voor laptop en luiers

Wetenschappers hebben dit hele babyboomgebeuren goed bekeken en zijn met interessante bevindingen gekomen. Blijkt dat thuiswerken een grote rol heeft gespeeld bij deze baby-explosie. Vooral in beroepen waar thuiswerken normaal was, zoals in de kantoorwereld, zijn er flink wat baby’s bijgekomen. In de minder stabiele branches, waaronder de detailhandel en de horeca, was het geboorteoverschot minder groot.

En wat betreft dat thuiswerk-effect op onze baby-maak-vaardigheden? De onderzoekers zijn het eens met wat ze in Amerika hebben ontdekt. Tijdens de lockdowns brachten koppels die samenwoonden namelijk meer tijd samen door, en dat heeft misschien wel geleid tot… tja, meer romantiek!

Lees ook – Nieuw onderzoek onthult waarom ouders jonge kinderen massaal voor een scherm zetten

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.