Volgens gezondheidsraad werken vitamine K druppels bij baby’s niet goed genoeg

vaccin zoon Beeld: Canva
Laurien Bleeker
Laurien Bleeker
Leestijd: 2 minuten

De Gezondheidsraad pleit opnieuw voor een vitamine K-prik voor baby’s. Volgens de raad is dit de beste manier om baby’s te behoeden voor een tekort.

Lees verder onder de advertentie

De vitamine is nodig om het bloed te laten stollen. De vitamine wordt nu nog in druppelvorm gegeven via de mond. Helaas gaat dit soms mis.

Vitamine K

In de eerste weken na de geboorte maken baby’s zelf bijna geen vitamine K aan. Een tekort heeft enorme risico’s: dit kan namelijk leiden tot ernstige bloedingen, bijvoorbeeld in de hersenen. Vooral baby’s die borstvoeding krijgen zijn kwetsbaarder: flesvoeding bevat meer vitamine K.

Tot nu toe krijgen pasgeboren baby’s in Nederland meteen na de geboorte vitamine K-druppels en daarna moeten ouders drie maanden lang dagelijks thuis druppelen. Volgens de Gezondheidsraad werkt dit niet goed genoeg.

Voorzitter Karien Stronks legt uit dat in Nederland baby’s vaker bloedingen krijgen door een tekort aan vitamine K dan in landen met een ander beleid. “Enkele baby’s per jaar krijgen daarmee te maken. Dat kan heel ernstig zijn en leiden tot het overlijden van een kind. In andere landen zien we minder bloedingen bij baby’s omdat zij daar standaard een prik krijgen”, aldus Karien Stronks.

Lees verder onder de advertentie

Prik in plaats van druppels

De oplossing is simpel volgens de Gezondheidsraad: geef baby’s direct na de geboorte een prik met vitamine K. Dat is effectiever en veiliger. De prik wordt meteen opgenomen in het lichaam, laat de raad weten. Ook zegt Karien Stronks hierover: “Bovendien is het eenmalig. Het is ook heel gemakkelijk toe te dienen. Een prik is ook niet afhankelijk van ouders die iedere dag die druppeltjes moeten geven.“

Lees verder onder de advertentie

Ook artsen zijn het eens met dit beleid, omdat onderzoek uit andere landen uitwijst dat de levens van de kinderen die overlijden aan een vitamine K-tekort, gered hadden kunnen worden.

Het advies van de Gezondheidsraad is overigens niet nieuw. Al in 2017 pleitte de raad voor een prik en het ministerie van Volksgezondheid wilde dat beleid invoeren. Verloskundigen waren het er niet mee eens: ze maakten zich zorgen over extra werkdruk, kosten en een lage vaccinatiebereidheid van ouders.

Een kwart van de ouders twijfelt aan vaccinaties voor kinderen. Hier lees je waarom.

Bron: NOS

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken