“Wat nou als…” Als ouder is dat een van de meest gestelde vragen in je hoofd. Wat nou als mijn baby koorts krijgt van dat prikje? Wat als ik het fout doe? En dat geldt ook voor vaccinaties.
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt namelijk dat meer dan een kwart van de ouders twijfelt over het laten vaccineren van hun kind. Jep, je bent dus absoluut niet de enige als je je ooit hebt afgevraagd: doe ik hier wel goed aan? Toch blijkt dat het merendeel van de twijfelende ouders uiteindelijk toch kiest voor vaccineren tegen ernstige ziekten (bijvoorbeeld polio, kinkhoest en difertie).
Lees verder onder de advertentie
Prikstress
De onderzoekers vroegen ruim 500 ouders met baby’s jonger dan drie maanden het hemd van het lijf: wie ben je, wat geloof je, hoe denk je over vaccineren? En guess what? Jongere ouders, mensen met een religieuze of antroposofische achtergrond en ouders met een lager opleidingsniveau twijfelden net wat vaker over vaccineren. Dat wil niet zeggen dat ze ’tegen’ zijn – ze maken gewoon een weloverwogen afweging.
De twijfel zat vooral op het risico: wat als mijn kind bijwerkingen krijgt? Of wat als het eigenlijk niet nodig is? Bij zes maanden keken de onderzoekers of de kinderen daadwerkelijk hun prikjes hadden gehad. Van de 423 baby’s die ze volgden, hadden 403 kinderen volgens het schema hun vaccinaties gehad.
Tijd voor eerlijke gesprekken
Wat onderzoekers vooral benadrukken: twijfel mag er zijn. En moet er ook zijn. Want twijfelen betekent dat je erover nadenkt. Maar dan moeten we ouders wél op tijd ondersteunen. Niet pas als ze met hun baby op het consultatiebureau staan, maar al tijdens de zwangerschap. Dan is er ruimte voor eerlijke info, open gesprekken én geruststelling. Want als we iets niet nodig hebben in die eerste maanden, is het wel nóg meer onzekerheid.
Lees verder onder de advertentie
Dus mama (en papa): voel je je schuldig als je twijfelt? Dat is nergens voor nodig. Vraag je informatie op (van betrouwbare bronnen), ga in gesprek. Jij wilt het beste voor je baby en alleen daarom al ben jij een goede ouder.
Vanaf eind dit jaar is er een vaccinatie tegen het RS-virus beschikbaar. Hier lees je er meer over.
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoon (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Voormalig schaatskampioene Ireen Wüst (39) en haar partner Letitia de Jong (32) delen vol trots dat hun dochter Pip is geboren op 17 juni. Op Instagram laten ze weten: “We zijn helemaal in de wolken!”