‘Crèche mag niet-ingeënte kinderen weigeren als vaccinatiegraad nog verder daalt’

01.07.2019 12:35
creche-niet-ingeente-kinderen-weigeren

De overheid moet ouders veel beter voorlichten over vaccineren. Blijft de vaccinatiegraad hierdoor tóch dalen? Dan mag de kinderopvang niet-ingeënte kinderen weigeren. Dat staat in een rapport van de Commissie kinderopvang en vaccinatie. 

Op dit moment mogen kinderopvangcentra niet-gevaccineerde kinderen volgens de wet niet zomaar weigeren. 

 

‘Een maatschappelijk probleem’

Ouders die hun kind niet laten inenten, zouden verplicht moeten worden om in gesprek te gaan met een deskundige. En deze verantwoordelijkheid ligt volgens de commissie niet bij de kinderopvang. “Het is onwenselijk de keuze voor eventuele maatregelen op het bord van de kinderopvang te leggen. De gedaalde vaccinatiegraad is een maatschappelijk probleem dat niet alleen speelt in de kinderopvang.”

 

Geen vertrouwen

Uit het onderzoek blijkt dat het niet (volledig) laten vaccineren voor een deel te maken heeft met bezwaren uit geloofsovertuiging of een antroposofische levensovertuiging van de ouders. Daarnaast zijn ouders bezorgd over mogelijke bijwerkingen. Ook speelt voor sommigen mee dat zij geen vertrouwen hebben in het Rijksvaccinatie-programma. Daarbij zien ouders geen noodzaak meer om te vaccineren nu de ziektes weinig voorkomen.

 

Gevolgen van de ziekte

Ouders die hun kinderen wel laten inenten, maken zich vooral zorgen over de gevolgen voor hun kind wanneer het een besmettelijke ziekte oploopt in de kinderopvang. Ze vrezen dat hun kinderen ernstig ziek worden, dood kunnen gaan of blijvende gevolgen van een ziekte overhouden. Daarbij noemen ouders dat ze hun kind willen behoeden voor de pijn en het ongemak die een ziekte met zich meebrengt.

 

 Volg Kek Mama op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ouders.