Bezorgde kinderarts: ‘Ouders willen kinderen geen vitamines meer geven’

11.04.2024 11:00

Ouders die hun pasgeboren baby geen vitamines willen geven of niet laten afdrogen na een spoedgeboorte. Dat is wat kinderarts Mark Hoetjer steeds vaker opmerkt, zoals hij vertelt in het AD.

“Wie langdurig niet in oorlog is, verwaarloost zijn leger.” Volgens kinderarts Hoetjer is dit de kern van wat er momenteel gaande is in de gezondheidszorg. Nederland doet het namelijk zo goed dat er maar weinig kinderziektes zijn. Daardoor beginnen ouders te twijfelen aan het nut van preventieve behandelingen voor die ziektes.

Waarom wordt er minder gevaccineerd?

Ouders slaan vaccinaties over en gaan bovenop het oordeel van artsen zitten. “Dit houdt ons natuurlijk heel erg bezig als kinderartsen. Ik heb laatst nog in de nachtdienst een kind met kinkhoest naar de intensive care gebracht en een brief ontvangen over een kind dat hieraan is overleden, terwijl het voorkomen had kunnen worden met een vaccinatie.”

De arts legt uit dat er vroeger veel meer zieke kinderen waren dan nu. Ouders waren blij met alle hulp die ze konden krijgen om hun kind beter te maken, maar nu zien we minder vaak zieke kinderen. Als hun kind toch ziek wordt, willen ze weten waarom dat is gebeurd en wie er schuldig is. Ze vragen zich ook af of vaccinaties en andere medische behandelingen nog wel nodig zijn, omdat ze denken dat hun kinderen minder snel ziek worden.

Lees ook – Dat vinden jullie van vaccinatieplicht: ‘Breng mijn kinderen niet in gevaar met jouw middeleeuwse beweringen’

Vraagtekens bij vitamines

Naast vaccins, zetten ouders ook vraagtekens bij vitamines. “Vitamine K. Dat geven we aan pasgeboren baby’s, omdat wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er anders een grotere kans is op een hersenbloeding. Het gaat maar om een klein percentage, maar de kans is er wél. Toch kiezen sommige ouders ervoor om die vitamines niet te geven aan hun kind.”

Wat de arts ook opvalt, zijn de specifieke wensen in geboorteplannen. Sommige ouders willen bijvoorbeeld niet dat de baby direct na de geboorte wordt afgedroogd. Ze denken dat het huidsmeer van de baby de huid soepel houdt en beschermt tegen bacteriën. “Dat is prima, maar als een kind slecht ter wereld komt dan willen we het wél echt afdrogen. Anders koelt het lichaam snel af en is de uitkomst van een reanimatie minder. Sommige ouders houden dan zó vast aan hun wensen. Met onverwachte dingen hebben ze geen rekening gehouden. Twee werelden botsen dan.”

Lees ook – Alles wat je moet weten over vitamines voor je kind

De tijd van de witte jas

Het is begrijpelijk dat mensen twijfels hebben over ingrepen in een gezond leven. Sommigen vinden dat we de natuur zijn gang moeten laten gaan. “Maar we hebben als maatschappij afgesproken om bepaalde ziektes te voorkomen, onder andere door vaccinaties en gezond drinkwater. Deze keuzes worden steeds belangrijker nu we ons dat kunnen veroorloven.”, deelt de arts.

“Als arts vind ik het goed dat ouders steeds meer betrokken zijn bij de gezondheid van hun kinderen. De tijd van de witte jas die alles bepaalt, is voorbij. Geneeskunde is niet zwart-wit, en wetenschappelijk onderzoek is dat ook niet. Dit geeft ruimte voor discussie, die we als artsen moeten aangaan.”

Op lange termijn

“Als ouders belangrijke behandelingen weigeren, kunnen we twee dingen doen: hen informeren en het daarbij laten, of de Raad voor de Kinderbescherming inschakelen als de situatie ernstig is. Soms is ingrijpen noodzakelijk, vooral als het gaat om de gezondheid en het welzijn van het kind.

Op lange termijn kunnen twijfels over medische behandelingen gaten schieten in onze gezondheidszorg. We moeten afwachten of we ons dat kunnen veroorloven, maar ik vrees van niet. ” Volgens de kinderarts zullen we pas over een paar jaar zien wat de consequenties zijn.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.