Een bevalling is voor niemand hetzelfde. Iedere moeder ervaart het op een andere manier. Je hebt als moeder misschien weleens je bevalling vergeleken met een vriendin, je zus of de buurvrouw: maar wat zijn de verschillen tussen bevallingen van Nederlandse moeders en moeders in andere Europese landen?
Lees verder onder de advertentie
Hoe je als moeder de bevalling ervaart, ligt aan meerdere factoren. Of je thuis bevalt of in het ziekenhuis, bijvoorbeeld. Of je wel of geen pijnstilling gebruikt. Maar ligt het ook nog aan het land waarin je bevalt?
Lees verder onder de advertentie
Thuisbevallingen
Overal in Europa is thuis bevallen even veilig als wanneer je in het ziekenhuis bevalt. Toch kiezen de moeders in de meeste landen eerder voor een ziekenhuisbevalling. In Nederland vinden de meeste thuisbevallingen van heel Europa plaats: ruim één op de acht bevallingen. In andere Europese landen ligt dat cijfer een stuk lager, soms zelfs onder de twee procent. Ook zijn er landen (zoals Slowakije en Albanië) waar thuisbevallingen niet officieel erkend worden, waardoor er geen regelgeving rond is. In Spanje en Frankrijk wordt een thuisbevalling niet volledig door de verzekering gedekt. Ook hier zijn thuisbevallingen dus vrij zeldzaam.
Lees verder onder de advertentie
Ziekenhuisbevallingen
In de meeste landen in Europa, onder andere Frankrijk en België, verblijven moeders na een ziekenhuisbevalling een paar dagen in het ziekenhuis. In Slowakije, Hongarije en Luxemburg verblijven moeders daar zelfs vier of vijf dagen. In Nederland is dat heel anders. Daar gaan moeders vaak al na vier uur naar huis. Als moeders te maken hebben met een gecompliceerde zwangerschap of een keizersnede hebben gehad, blijven ze wel langer in het ziekenhuis.
Lees verder onder de advertentie
Kraamweek
In de meeste landen in Europa komt na de bevalling een verloskundige of kraamverzorgster thuis langs om te helpen. In Nederland mag je op tachtig uur hulp rekenen. In België komt er veertien dagen lang een vroedvrouw op bezoek, in Oostenrijk is dat minstens tien dagen. Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om vier keer postnatale thuisbezoeken te krijgen. Zij raden aan op dag één, dag drie, zes weken en tussen de zeven en veertien weken. Maar niet in elk land is dit geregeld. In Spanje is dit niet vanzelfsprekend, en vinden controles in het ziekenhuis plaats.
Lees verder onder de advertentie
Verlof
Ook zijn er verschillen als het gaat om geboorteverlof. Zo krijgen moeders in Zweden 69 weken verlof, Noorwegen volgt daarop met 51 weken. Daarna komt Denemarken met 28 weken. Nederland, België, Ierland en Duitsland volgen pas een stuk later, met zestien, vijftien en veertien weken voor de laatste twee. Zwitserland geeft zelfs maar twee maanden verlof.
Bron: Draagzakkenproducent ErgobabyWil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu eenabonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.