Vaderschapsverlof: waarom veel vaders het niet opnemen

vaderschapsverlof Beeld: Canva
Isa Bulthuis
Isa Bulthuis
Leestijd: 3 minuten

Sinds 2019 hebben partners in Nederland recht op geboorteverlof: één volledig betaalde week direct na de geboorte van hun kind. Daar kwam in 2020 nog vijf weken bij (tegen 70% doorbetaling), en in 2022 werd dit uitgebreid tot maximaal negen weken aanvullend ouderschapsverlof. Toch blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit dat veel vaders dit verlof niet opnemen, meldt Trouw. Sterker nog: 10% van de partners neemt helemaal geen geboorteverlof op, ondanks dat ze er wettelijk wel recht op hebben.

Lees verder onder de advertentie

Een belangrijke oorzaak ligt bij de werkgever, blijkt uit het artikel van Trouw. Veel werkgevers informeren aanstaande vaders niet of nauwelijks over hun rechten en de mogelijkheden rondom verlof. Daardoor weten veel vaders niet precies wat er geregeld kan worden, of hoe. In sommige sectoren – zoals de financiële of IT-sector – worden mannen zelfs actief ontmoedigd om verlof op te nemen, uit angst dat het hun carrière schaadt. Formeel mag dat niet, maar het gebeurt toch. Daarnaast voeren veel werkgevers geen gesprek met vaders over hun wensen of de praktische invulling van hun verlof. En als een werknemer wél besluit het verlof op te nemen, wordt hij vaak niet vervangen. Het werk blijft dan liggen of wordt verdeeld onder collega’s, wat de drempel voor verlof nóg hoger maakt. Dit beeld wordt bevestigd door vakbond FNV, die hier regelmatig meldingen over ontvangt.

Lees verder onder de advertentie

Gezinsvriendelijke cultuur maakt het verschil

Of vaders verlof opnemen, hangt ook sterk af van de bedrijfscultuur. In zogenoemde ‘gezinsvriendelijke’ organisaties, zoals in de publieke sector of bij bedrijven met flexibele werkstructuren, is het makkelijker om partnerverlof op te nemen. Daar is vaak ruimte voor vervanging en begrip voor de balans tussen werk en gezin. In meer traditionele of masculiene sectoren, zoals de financiële wereld, ligt dat anders. Daar wordt aanwezigheid vaak nog gekoppeld aan status, en is parttime of flexibel werken minder vanzelfsprekend, blijkt uit het onderzoek van de Radboud Universiteit. De houding van managers en collega’s speelt daarbij een grote rol: als zij verlof niet normaal vinden, durven vaders er minder snel om te vragen.

Lees verder onder de advertentie

Financiën blijven een struikelblok

Voor vaders met een lager inkomen speelt nog iets anders mee: zij kunnen het zich vaak simpelweg niet veroorloven om met 70% loon rond te komen. Voor deze groep is verlof opnemen geen kwestie van willen, maar van kunnen. Volgens onderzoekers en vakbond FNV is het dan ook tijd voor volledig doorbetaald vaderschapsverlof, zodat álle vaders, ongeacht inkomen, tijd kunnen nemen voor hun pasgeboren kind.

Lees verder onder de advertentie

Van zwangerschapsverlof tot eerlijke lonen: dit regelt de EU voor werkende moeders

Bron: Trouw.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken