Laten we eerlijk zijn: moeder zijn is fantastisch, maar het is ook een fulltime baan. En dan hebben we het nog niet eens over die andere baan, waar je óók je beste beentje voor moet zetten. Terwijl je probeert een goede werknemer te zijn, ben je tegelijkertijd een wandelende to-do-lijst: boterhammen smeren, snotneuzen afvegen, deadlines halen, en oh ja, ook nog een beetje slapen (als je geluk hebt).
Lees verder onder de advertentie
Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de balans tussen werk en privé, en daar speelt de EU een belangrijke rol in. Er zijn regels opgesteld die ervoor zorgen dat werk en gezin beter te combineren zijn. Dat betekent niet dat er een extra paar handen wordt geleverd bij de geboorte van je kind (was het maar zo’n feest), maar wél dat er concrete maatregelen zijn genomen om het voor ouders makkelijker te maken. Vraag je je af welke regels of rechten dat dan zijn? In dit artikel zetten we de vier belangrijkste voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
1. Vier weken gegarandeerd betaald verlof – even ademhalen
Ken je dat gevoel dat je vakantiedagen op zijn nog voordat je goed en wel bent bijgekomen van de laatste wasberg na de zomervakantie? In de EU heb je als werknemer recht op minimaal vier weken betaalde vakantie per jaar. Dat betekent dat je even kunt opladen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je salaris. Tijd voor quality time met de kinderen, zonder dat er werkmails tussendoor komen.
Lees verder onder de advertentie
2. Meer vrouwen aan de top – want we runnen toch al het huishouden
Nog steeds worden topfuncties vaak door mannen bekleed. Maar dat begint te veranderen: minstens 33% van de bestuursleden in grote bedrijven moet in de EU tot de ondervertegenwoordigde geslachtsgroep behoren. Dat betekent meer vrouwen aan de top en een betere vertegenwoordiging in de besluitvorming. Niet alleen goed voor vrouwen, maar voor de hele samenleving.
Lees verder onder de advertentie
3. Zwangerschapsverlof zonder financiële stress
In verwachting? Dan is het fijn om te weten dat je recht hebt op minimaal 14 weken zwangerschapsverlof in de EU. Dat geeft je de ruimte om te wennen aan je nieuwe rol als moeder, zonder direct in de stress te schieten over werk en inkomen.
Lees verder onder de advertentie
4. Een minimumloon dat geen illusie is
Ouders weten als geen ander hoe snel de kosten oplopen. Luiers, opvang, kinderkleding – het telt allemaal op. Daarom heeft de EU bepaald dat het minimumloon in alle lidstaten ten minste 60% van het gemiddelde nettoloon moet zijn. Werken moet lonen, zodat je niet hoeft te kiezen tussen boodschappen en nieuwe schoenen voor je kind.
Lees verder onder de advertentie
Samen aan de slag op de Negenmaandenbeurs
De Europese Commissie was dit jaar ook met de stand ‘Samen aan de slag’ op de Negenmaandenbeurs in Amsterdam te vinden om bezoekers bewust te maken over hun sociale en arbeidsrechten. Want hoe meer kennis je hebt over je rechten, hoe betere keuzes je kunt maken over hoe je thuis de zorg en werktaken samen verdeeld. Zo kun je samen bepalen wat voor jullie thuis de optimale werk-privébalans
Ingelise de Boer van de Europese Commissie legt uit waarom het belangrijk is om op de Negenmaandenbeurs deze onderwerpen aan te kaarten bij Nederlandse vrouwen: ”Als (fulltime) werkende moeder van drie kinderen weet ik uit eigen ervaring dat het combineren van je baan met de zorg voor een gezin, een echte balanceer-act is. Wat als je baby ziek wordt en plotseling opgehaald moet worden bij de opvang. Mag je dan zomaar vrij nemen? En wie laat er het werk uit handen vallen, jij of je partner?
In Nederland hebben relatief gezien veel ouders een baan naast hun gezin, zowel de vaders als de moeders. Maar in vergelijking met andere Europese landen werken vrouwen vaker parttime. En dat is natuurlijk heel erg fijn, want parttime werken maakt het mogelijk om zorg en werk beter met elkaar te combineren. Maar minder werken heeft ook gevolgen voor je pensioenopbouw of je financiële zelfstandigheid. Het is daarom belangrijk om hierover na te denken en met je partner te praten over de beste oplossing voor jullie alle twee, gebaseerd op jullie rechten als ouders.
Het helpt dan om te weten wat je rechten precies zijn. In Nederland zijn die sinds een aantal jaar flink verbeterd als gevolg van Europese afspraken. Sinds 2020 heeft je partner recht op één keer één week vrij – vroeger was dit maar twee (!) dagen – en nog eens vijf weken betaald ouderschapsverlof binnen zes maanden na de geboorte van je kind. Dat geeft jou als moeder en je partner, meer ruimte om samen op te starten in die superbelangrijke periode in het leven van jullie en dat van je kind.”
Betere privé en werkbalans
Dus de volgende keer dat je met een kind op je arm en een laptop op schoot probeert te multitasken, weet dan: er zijn regels die het voor jou een stukje makkelijker maken. Wil je meer weten over je rechten om die werk en privé balans te verbeteren? Bekijk hier jouw sociale rechten die gelden voor iedere burger in de EU.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Europese Commissie.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Iedere ouder kent het: je wilt een goede indruk maken, maar soms heb je gewoonweg geen tijd of energie om alles zelf te doen. Dus ga je voor een slimme oplossing die toch niet zo slim blijkt.
Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je 5-jarige wil nú die auto in de speelgoedwinkel, je zegt nee, en binnen drie seconden lig je in de vuurlinie van een Oscar-waardige driftbui. Hoe komt het dat sommige kinderen lijken te denken dat de wereld om hun draait? En belangrijker: wat doe je eraan zonder zelf een […]