Je kunt je kind binnenkort alsnog twee achternamen geven (híér maak je nu al een afspraak)

12.12.2023 11:19
Je kunt je kind binnenkort alsnog twee achternamen geven (híér maak je nu al een afspraak)

Vanaf 1 januari 2024 kunnen kinderen twee achternamen krijgen. Kinderen tot 9 jaar kunnen zelfs met terugwerkende kracht de achternamen van beide ouders krijgen. Bij de eerste gemeente is het nu al mogelijk om hier een afspraak voor te maken.

Stel dat de ene ouder Janssen heet en de andere ouder Smeets. Het kind kan dan Janssen Smeets of Smeets Janssen genoemd worden: de volgorde maakt niet uit. Ook komt er geen koppelteken tussen de twee namen. Dit geldt voor kinderen die vanaf 1 januari 2024 geboren worden, maar ook kinderen tot 9 jaar kunnen er met terugwerkende kracht een achternaam bij krijgen. Voor kinderen die geadopteerd zijn geldt dat ze vanaf 1 januari de mogelijkheid krijgen om de achternaam van de adoptiefamilie te combineren met de naam van de biologische ouders.

Achternaam van je kind wijzigen

Als je overweegt om de achternaam van je kind te wijzigen, moet je daar niet te lang over nadenken. Het is namelijk mogelijk tot 2025. Ook is het niet gratis. Voor één kind zijn de kosten 75 euro, voor volgende kinderen 50 euro. Daar komen de kosten voor een nieuwe identiteitskaart nog bij, want deze moet vervangen worden.

Voorwaarden

Dan zijn er nog een aantal voorwaarden. Als je meerdere kinderen hebt, kun je er niet voor kiezen om slechts één van die kinderen een dubbele achternaam te geven. In dat geval moet alle kids eraan geloven, tenzij het om een geadopteerd kind gaat. Wanneer er kinderen in het gezin zijn die vóór 1 januari 2016 geboren zijn, kunnen de achternamen van de kinderen niet worden veranderd. Als laatste moeten de ouders getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hebben of de kinderen officieel hebben erkend.

Bij déze gemeente kun je nu al een afspraak maken

Als je de achternaam van je kind wil wijzigen, dan doe je dat via de gemeente. Op de site van de gemeente vind je informatie over hoe je deze afspraak maakt en wat je mee moet nemen naar de afspraak. De gemeente Nijmegen is de eerste gemeente waarbij het nu al mogelijk is om een afspraak in te plannen.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >