Single zijn wordt steeds gebruikelijker in Nederland, met meer dan 3,3 miljoen mensen die solo door het leven gaan, en dit aantal groeit gestaag. Volgens het CBS zal tegen 2050 één op de vier mensen alleenstaand zijn.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel singles net zo divers zijn als ieder ander, vertonen velen van hen een opvallende set karaktereigenschappen. Singles zijn niet de extraverte types à la Sex and the City die je vaak ziet in series. Nee, integendeel! Veel alleenstaanden zijn introvert en gereserveerd, en hebben de neiging minder consciëntieus (minder plichtsgetrouw en gewetensvol) te zijn en meer neurotisch, blijkt uit onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Overeenkomstige karaktertrekken
Uit het onderzoek bleek dat singles vaak overeenkomstige karaktertrekken vertonen. Dit onderzoek maakte gebruik van het bekende ‘Big Five’-model, dat mensen indeelt aan de hand van vijf karaktertrekken: extraversie (energiek en uitgaand), vriendelijkheid (empathisch en respectvol), consciëntieusheid (productief en betrouwbaar), neuroticisme (angstig en depressief) en openheid (nieuwsgierig en creatief).
Het blijkt dat introversie de grootste invloed heeft op de relatiestatus. Hoan legt uit dat introverte mensen vaak ten onrechte als antisociaal worden bestempeld, terwijl ze juist genieten van hun onafhankelijkheid en het alleen zijn. Dit kan verklaren waarom introverte mensen liever single zijn dan een relatie hebben.
Lees verder onder de advertentie
Bovendien zijn extraverte mensen over het algemeen gelukkiger, of ze nu single zijn of niet. Introversie maakt het echter wat moeilijker om een partner te vinden. “Ander onderzoek toont aan dat het hebben van een relatie mensen extraverter maakt omdat ze zelfverzekerder worden en een groter sociaal netwerk krijgen.”
Vrijgezellen bleken ook vaker neurotisch te zijn. Ze antwoordden vaker ‘ja’ op stellingen als: ‘Ik kan gespannen zijn’, ‘Ik voel me vaak verdrietig’ en ‘Ik ben vaak boos’. Daarnaast waren ze minder consciëntieus. “Consciëntieuze mensen streven er sterk naar om hun doelen te bereiken, vooral traditionele doelen zoals werk en huwelijk. Ze hebben ook een sterke arbeidsethos, wat waarschijnlijk helpt bij het vinden en behouden van een relatie”, aldus de onderzoeker.
Volgens haar maken gevoelens van depressie, somberheid en een gebrek aan energie het vinden van een relatie moeilijker. “Maar de emotionele steun die je van je partner krijgt, kan juist helpen om deze symptomen te verminderen.”
De onderzoeker wijst op het stigma rondom het vrijgezel zijn. “Mensen zeggen soms: ‘Je zou gelukkiger zijn met een relatie, dus waarom heb je die niet?’ Maar dat geldt niet noodzakelijk voor iedereen. Ik hoop dat mensen uit ons onderzoek begrijpen dat je niet iemand anders hoeft te zijn dan jezelf. Wees gewoon jezelf.”
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.