Shocking: gezinnen steken zich steeds vaker in de schulden

20.07.2023 21:11

Het leven wordt er niet goedkoper op. Zéker als je nog een paar mondjes te voeden hebt. Stijgende rente, extreem dure boodschappen, kinderopvangtoeslag omlaag; wat is er eigenlijk niet duurder geworden? Het zijn dan ook vooral gezinnen met kinderen die zich in de schulden steken.

Uit onderzoek van Independer blijkt dat 46% van de aanvragen van leningen van gezinnen met kinderen komt en gemiddeld willen ze zo’n 16.140 euro lenen. Dat bedrag is 10% gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Hier lenen gezinnen voor

Waar alleenstaanden of stellen zonder kinderen juist kiezen voor luxe producten zoals een bootje of vakantiewoning zit dat bij gezinnen een tikkeltje anders. Gezinnen lenen vooral voor een caravan, een verbouwing of het aanschaffen van een nieuwe auto.

Lees ook: Tot je nek in de schulden: ‘We komen al jaren geen stap verder’’

Volgens Manfred Stieltjes, expert financiële producten bij Independer, komt dat omdat alles duurder is geworden. Een caravan is duur in de aanschaf, maar daar heb je heel wat jaren plezier van en kun je uiteindelijk goedkoper op vakantie, dan ieder jaar een accommodatie huren. Dat geldt ook voor de auto’s en verbouwingen. “Nieuwe, maar ook tweedehandsauto’s zijn duurder geworden de afgelopen jaren. En mensen die graag wilden verhuizen, hebben zich erbij neergelegd dat ze op de oververhitte woningmarkt geen kans maakten en kozen voor een upgrade van de bestaande woning. 

Gebruik liever je spaargeld

Manfred moedigt het lenen ook niet perse toe, legt hij in een interview met het AD uit. “Als je spaargeld hebt, kun je altijd beter spaargeld gebruiken voor grote uitgaven. Het is belangrijk om verstandig te lenen, daarom is het goed dat kredietverstrekkers kritisch kijken naar inkomen en vaste lasten.” 

Wil je een uitgebreide berekening maken om te zien of je lening in je budget past? Hiervoor heeft het Nibud de Risicometer Lenen-tool gemaakt. Zo kun je checken wat de impact van de lening is op je maandelijkse vaste lasten. 

Bron: Independer, AD