Portretten: moeders met een meerling

06.04.2017 12:39
Beeld: Brenda van Leeuwen Beeld: Brenda van Leeuwen

Wil je nog een kind, krijg je er twee. Of drie. “En dan was mijn man ook nog veel in het buitenland.”

Joke (48) is moeder van Annelotte (16), Isabelle (14) en de drieling Daan, Lars en Marjolein (12)

“Ik was vijftien weken zwanger toen de verloskundige drie baby’s zag. Mijn man werd doodstil, ik begon te huilen. Als je al twee kinderen hebt en je gaat voor een derde, dan wil je er geen drieling bij. Ik lag hele nachten wakker. Hoe voed je een drieling? Redden we het financieel? Ik moest hoe dan ook stoppen met werken, want kinderopvang is niet te betalen. Gelukkig werden ze alle drie gezond geboren. Dat was een hele opluchting, want dat is bij een drieling helemaal niet vanzelfsprekend. Maar toen begon het: ik was alleen maar aan het voeden, verschonen en zorgen. Het eerste jaar had ik vier kinderen onder de vier. Mijn man was voor zijn werk veel in het buitenland – ik stond er nagenoeg alleen voor. Soms nam ik even vijf minuten rookpauze. Stond ik te grienen in de tuin.

 

Moeder de Gans met haar jongen

Natuurlijk kreeg ik wel hulp van buitenaf, maar het duurde zo lang om uit te leggen hoe je drie kinderen tegelijk voedt dat ik het in de tussentijd al tien keer zelf had gedaan. Als ik met de hele bups de stad in ging was ik net een soort Moeder de Gans met haar jongen. Gelukkig werden mijn kinderen al vroeg zelfstandig, ze moesten wel. In de stad hielden ze mij in de gaten in plaats van andersom. Toen alle kinderen naar school gingen, brak ik. Een burn-out. Er moest wat gebeuren. Ik moest de deur uit, mijn blikveld verbreden. Ik ging een paar uur per week werken en krabbelde langzaam op. Mijn huwelijk hield helaas geen stand. Een man die altijd werkt terwijl jij fulltime voor vijf kinderen zorgt – dat werkte bij ons echt niet. Inmiddels heb ik een geweldige baan en tennis ik weer met vriendinnen. Mijn verhaal doet het goed op feesten en partijen. Dat ik single moeder ben van vijf kinderen, inclusief een drieling.”

 

Dit portret en nog meer prachtbeelden van moeders van een tweeling of drieling staan in Kek Mama 04-2017, tot 1 mei in de winkel.