België eerste land in Europa dat partners rouwverlof geeft bij vroege miskraam

07.05.2024 11:00

Een miskraam is een flinke klap, niet alleen voor de moeder, maar vaak ook voor de partner. België neemt een belangrijke stap door als eerste in Europa rouwverlof toe te kennen aan partners na een vroege miskraam.

Dit nieuwe beleid, dat twee dagen verlof biedt, geldt specifiek voor federale ambtenaren. Minister Petra De Sutter hoopt dat deze maatregel het taboe rondom zwangerschapsverlies doorbreekt.

Groen licht

De federale ministerraad heeft vrijdag groen licht gegeven voor dit nieuwe verlofbeleid. Partners van vrouwen die bij de federale overheid werken, krijgen nu twee dagen verlof als de zwangerschap eindigt vóór de zes maanden grens. Tijdens dit verlof behouden ze hun loon, op voorwaarde dat ze de zwangerschap al hadden gemeld aan hun werkgever. “Een zwangerschapsverlies komt hard aan”, zegt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter, die zelf gynaecoloog is. “Het is belangrijk om die pijn te erkennen. En als het over een koppel gaat dat zwanger was, dan geldt die pijn ook voor de partner.”

Lees ook – Nieuwe ouders laten ouderschapsverlofregeling liggen: ‘Vergoeding te karig’

Voorloper

België loopt voorop in Europa door als eerste de pijn van partners bij een vroege miskraam te erkennen. Eerder dit jaar introduceerde de Vlaamse overheid al een vergelijkbaar verlofbeleid, maar alleen voor zwangere vrouwen. Net als bij ons wordt een foetus in België levensvatbaar beschouwd vanaf 24 weken zwangerschap. Vanaf dat moment hebben beide ouders na een miskraam recht op tien dagen rouwverlof. Na een zwangerschap van 180 dagen hebben de vrouw en haar partner bovendien recht op moederschapsrust, geboorte- en ouderschapsverlof. Als het kindje eerder sterft, zijn beide ouders aangewezen op ziekteverlof.

Slechts symbolisch

Met het nieuwe beleid hebben partners federale ambtenaren dus recht op twee dagen verlof, ook wanneer er sprake is van een miskraam voor 24 weken zwangerschap. “Uiteraard zijn de dagen slechts symbolisch. De pijn en het verdriet duren vaak veel langer,” zegt De Sutter. “Maar er heerst nog vaak een taboe rond zwangerschapsverlies. Hopelijk helpt deze maatregel dat taboe te doorbreken.”

Bron: De Morgen

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.