Nieuwe ouders laten ouderschapsverlofregeling liggen: ‘Vergoeding te karig’
Hoewel kersverse ouders in loondienst tot 9 weken betaald verlof kunnen opnemen in het eerste levensjaar van hun kind, met een vergoeding van 70 procent van hun salaris, blijkt niet iedereen hier enthousiast over. Meer dan een kwart van de ouders in loondienst maakt geen gebruik van deze regeling.
Niet voldoende
De regeling, aangenomen door de Tweede Kamer twee jaar geleden, lijkt niet goed aan te slaan, zo blijkt uit cijfers van het UWV en inzetbaarheidsspecialist Robidus, onderdeel van verzekeraar ASR. Hoewel vrouwen twee keer vaker ouderschapsverlof aanvragen dan mannen, blijft het gemiddelde opgenomen verlof voor beiden onder de 7 weken. De vergoeding van 70 procent van het loon blijkt voor veel ouders niet voldoende, zoals eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aantoonde.
Lees ook – Motherhood Penalty: moeders verdienen dus echt minder dan vaders
Stressklachten onder jonge ouders
Robidus, betrokken bij de inzetbaarheid van 1,2 miljoen werknemers, signaleert dat stressklachten onder jonge ouders toenemen. Het verzuim onder deze groep, voornamelijk tussen de 25 en 35 jaar, is aanzienlijk hoger dan gemiddeld. Robidus noemt dit “zorgwekkend” en stelt dat ouders moeite hebben met het vinden van een goede balans tussen werk en privéleven. Om deze balans te verbeteren, adviseert Robidus werkgevers om hun werknemers aan te moedigen vaker gebruik te maken van de ouderschapsregeling.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.