Hoewel kersverse ouders in loondienst tot 9 weken betaald verlof kunnen opnemen in het eerste levensjaar van hun kind, met een vergoeding van 70 procent van hun salaris, blijkt niet iedereen hier enthousiast over. Meer dan een kwart van de ouders in loondienst maakt geen gebruik van deze regeling.
Lees verder onder de advertentie
Niet voldoende
De regeling, aangenomen door de Tweede Kamer twee jaar geleden, lijkt niet goed aan te slaan, zo blijkt uit cijfers van het UWV en inzetbaarheidsspecialist Robidus, onderdeel van verzekeraar ASR. Hoewel vrouwen twee keer vaker ouderschapsverlof aanvragen dan mannen, blijft het gemiddelde opgenomen verlof voor beiden onder de 7 weken. De vergoeding van 70 procent van het loon blijkt voor veel ouders niet voldoende, zoals eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aantoonde.
Robidus, betrokken bij de inzetbaarheid van 1,2 miljoen werknemers, signaleert dat stressklachten onder jonge ouders toenemen. Het verzuim onder deze groep, voornamelijk tussen de 25 en 35 jaar, is aanzienlijk hoger dan gemiddeld. Robidus noemt dit “zorgwekkend” en stelt dat ouders moeite hebben met het vinden van een goede balans tussen werk en privéleven. Om deze balans te verbeteren, adviseert Robidus werkgevers om hun werknemers aan te moedigen vaker gebruik te maken van de ouderschapsregeling.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…